Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"četiri nepoznanice"

Ko je iz SDA i(li) DF-a sinoć digao ruku za budžet vladajuće koalicije?

pralament fbih
FOTO: Fena

Četiri glasa. Još jedan glas bi, eventualno, mogao doći iz redova zastupnika HRS-a Slavena Raguža

Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je sinoć Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2024. godin u iznosu od blizu 7,4 milijarde KM.

Za budžet je glasalo 60 zastupnika, sedam je bilo suzdržanih, a 11 je glasalo protiv.

Kako je bilo najavljeno, osim predstavnika vlasti, za budžet su glasali i zastupnici SBiH i NES-a.

No, matematika je jasna – vladajuća većina zajedno sa SBiH i NES-om nije mogla sakupiti 60 glasova.

Oni su zajedno prije posljednje sjednice imali ukupno 59 zastupnika, a nakon toga je Halil Bajramović zbog pravosnažne presude ostao bez parlamentarne funkcije, a njegova zamjena još nije imenovana. Prilikom glasanja na sjednici nije bio prisutan zastupnik Stranke za BiH Haris Silajdžić, kao ni zastupnica SDP-a Lana Prlić te još jedan zastupnik vladajuće većine, piše Avaz.

Time dolazimo do brojke od 55 zastupnika, koji su podržali budžet. Još jedan glas bi, eventualno, mogao doći iz redova zastupnika HRS-a Slavena Raguža. Preostala četiri glasa morala su doći iz redova Demokratske fronte ili Stranke demokratske akcije, iako su iz ovih stranaka davali izjave da ga neće podržati.

Prema istom izvoru tri od pet “neočekivanih” glasova stigla su od zastupnika SDA iz Krajine. I to Safet Kovačević, Hamdija Abdić Tigar i Bisenija Mušedinović.

U toku sjednica Doma naroda

U Sarajevu je u toku sjednica Doma naroda, dan nakon što je Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio Vladi Federacije BiH njen prijedlog budžeta za aktuelnu godinu.

Da bi budžet postao operativan, u ovom dvodomnom parlamentu je neophodna i podrška Doma naroda. Ako se to desi na aktuelnoj sjednici, Federacija će danas dobiti ovogodišnji budžet kao akt potvrđen u Parlamentu odnosno steći će mse uslove za njegovu objavu i stupanje na snagu.

Predstavnički dom je na dugotrajnoj sjednici, malo prije ponoći sinoć dao podršku predloženom budžetu većinom glasova, kao i pratećem aktu, Prijedlogu zakona o izvršenju budžeta.

Vlada je predložila Parlamentu da budžet ove godine iznosi blizu 7,5 milijardi KM, što je najveći godišnji budžetski iznos ikad u Federaciji i za pola milijarde veći od prošlogodišnjeg.