Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kampus Univerziteta

Prezentiran preliminarni projekt buduće zgrade Muzičke akademije u Sarajevu

zgrada muzicke akademije projekat
FOTO: Fena

Prezentacija preliminarnog projekta buduće zgrade Muzičke akademije u Kampusu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) prezentirana je danas na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Taj projekt prezentirali su rektor UNSA Rifat Škrijelj, prorektor za finansije Tarik Zaimović, prorektorica za umjetnost, umjetničkoistraživački rad, kulturu i sport Tamara Karača Beljak i dekan Muzičke akademije UNSA Ališer Sijarić.

Rektor Škrijelj istakao je da je tokom njegova dva mandata, umjetnost prepoznata kao jedan od ključnih sektora djelovanja Univerziteta u Sarajevu zbog čega je u njegovom angažmanu od posebnog značaja bilo planiranje i izgradnja objekta Muzičke akademije u okviru Kampusa Univerziteta.

– Slijedeći tu ideju Kompanija Arup Group, koja stoji iza projekata svjetskih arhitektonskih atrakcija kao što je zgrada Sidnejske opere, izradila je master plan budućeg kampusa i Muzičku akademiju postavila kao centralni objekt u tom prostoru. Time će, praktično i simbolički ta institucija, biti tačka susreta svih disciplina koje se izučavaju na Kampusu, ali i akademske i šire zajednice, što je i vizija koncepcije tog projekta – naglašeno je. 

Prorektor Zaimović istakao je da je razvoj tog projekta bilo primarno strateško opredjeljenje tima Rektorata u posljednja dva mandata, te da su u skladu s tim napravljeni značajni strateški koraci u procesu njegove realizacije.

Osim izrade master plana, definiran je i plan finansiranja izgradnje budućeg kampusa koji uključuje finansijsku podršku Evropske investicione banke i Francuske razvojne agencije kao i Vlade Kantona Sarajevo koja je izgradnju novog kampusa postavila kao jedan od prioritetnih zadataka.  

– Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu 2025. obilježava 70 godina postojanja. Od 1955. ta visokoškolska ustanova nalazi se u privremenom smještaju koji je prostornim kapacitetima i unutrašnjim uređenjem neadekvatan i nefunkcionalan djelatnosti institucije koja je iznjedrila najznačajnije bosanskohercegovačke muzičke umjetnike. Realizacijom ovog projekta, Muzička akademija će prvi put dobiti svoju zgradu što je neophodan uslov da (p)ostane ne samo centar muzičke edukacije već i umjetničke produkcije i čuvanja kulturnog identiteta Sarajeva i BiH otvoren prema svim njihovim građanima – saopćeno je iz Muzičke akademije UNSA.