Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

početna faza

Razvojna banka FBiH počela pregovore za članstvo u Evropskom udruženju javnih banaka

razvojna banka
FOTO: RB

Pregovori su u početnoj fazi, a iz Razvojne banka FBiH s optimizmom gledaju prema budućoj saradnji s EAPB

Vršilac dužnosti predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH Borislav Trlin i v.d. izvršnog direktor za projekte i razvoj  Dalibor Milinković susreli su se s delegacijom Evropskog udruženja javnih banaka (EAPB) kako bi započeli pregovore o aktivnom učlanjenju Razvojne banke FBiH u to udruženje.

Riječ je o udruženju koje okuplja 28 članica iz 15 država Evropske unije, uključujući i tri zemlje koje nisu članice EU – Investicionu Razvojnu banku Republike Srpske, Narodnu Banku Sjeverne Makedonije i Kommunalbanken iz Norveške.

Pregovori su u početnoj fazi, a iz Razvojne banka FBiH s optimizmom gledaju prema budućoj saradnji s EAPB.

Trlin je naglasio da s obzirom na kandidatski status Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, eventualno pridruživanje Evropskom udruženju javnih banaka predstavlja ključnu priliku za izgradnju mosta između Razvojne banke i evropskih partnera.

– Vjerujem da će uskoro doći vrijeme kada će sve institucije u državi morati pokrenuti aktivnosti usklađivanja sa standardima Evropske unije, a naša želja je da Razvojna banka FBiH, kao banka Vlade FBiH, bude pionir u tom procesu – rekao je Trlin.

Članstvo u EAPB omogućava stalnu i intenzivnu razmjenu iskustava, znanja i dobrih praksi između članica u području bankarstva, ekonomske i fiskalne politike kao i usklađenosti s pravilima Evropske unije.

Također, ostvarivanje saradnje s ostalim evropskim institucijama, fondovima, bankama, agencijama za finansiranje i bankarskim asocijacijama izvan granica Evropske unije jedna je od ključnih aktivnosti. EAPB aktivno zastupa i interese svojih članica putem institucija Evropske unije u Bruxellesu, Strasbourgu i Luxembourgu, saopćeno je iz Razvojne banke FBiH.