Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čeka se saglasnost

Očekuje se u toku dana proglašenje epidemije morbila u Kantonu Sarajevo

morbili
Foto: INZ

Pedijatri su morali prekinuti godišnji odmor, ali direktor JU Dom zdravlja Abel Baltić nije. Fokusovi izvori tvrde da odmara u Dubaiju, a pomoćnica ministra ga brani tvrdnjama da njegovo prisustvo nije potrebno

Očekuje se da će do kraja dana u Kantonu Sarajevo biti proglašena epidemija morbila.  Zavod za javno zdravstvo KS prijavio je kantonalnom Ministarstvu zdravstva da su ispunjeni svi kriteriji za to, uz prijedlog da se proglasi epidemija. 

Pomoćnica ministra Bilsena Šahman rekla je za Fokus da je hitno zatražena saglasnost od federalnog ministra zdravstva, kako nalažu procedure. 

– Morat ću da ih zovem telefonom da ubrzam, jer kod njih to malo sporije ide. Nakon što dobijemo saglasnost Vlada KS će donijeti odluku i nadam se da ćemo to završiti popodne – kazala je Šahman.

Podsjeća da su otvorena dva dodatna punkta za vakcinaciju djece, uz već postojeće u domovima zdravlja, te da je odaziv zadovoljavajući. Na novom punktu u Domu zdravlja Vrazova vakcinisano je 35 mališana.

I supruga ministra povučena sa godišnjeg odmora

Prema Fokusovim informacijama, zbog nedostatka pedijatara na punktovima rade specijalizanti. Međutim, Šahman kaže da su oni angažirani samo kao pomoć pedijatrima. 

bilsena sahman
foto: Vlada KS
Bilsena Šahman

– Ovdje u Centru cijeli dan na punktu radi doktorica Hasanović, supruga od našeg ministra. Povučena je sa godišnjeg odmora. JU Dom zdravlja KS ima 27 pedijatara, 19 ih je radilo, a šest je prekinulo godišnji odmor. Dvoje je na bolovanju. Angažovana su i dva penzionera. Tačno je da su tu i specijalizanti završne godine specijalizacije, ali oni su stalno pod kontrolom specijalista – kaže Šahman. 

Pedijatri su morali prekinuti godišnji odmor, ali direktor JU Dom zdravlja Abel Baltić nije. Fokusovi izvori tvrde da odmara u Dubaiju, ali potvrdu toga nismo dobili. Šahman naglašava da njegovo odsustvo ni na koji način ne utiče na odvijanje neophodnih aktivnosti.

– On je na nekom odmoru, ali je ostavio zamjenika koji sve koordinira. Pedijatri su se vratili sa godišnjih odmora jer nama nedostaju pedijatri, a ne direktor. On je, ustvari, otišao na neko ispitivanje zbog zdravstvenog problema  – kazala je Šahman.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u ovom kantonu je do danas registrovano 15 klinički potvrđenih slučajeva, od čega su četiri laboratorijski potvrđena slučaja morbila. U narednom periodu očekuje se još slučajeva obolijevanja.

Šahman pojašnjava da se radi o vrlo prenosivom virusu koji ostaje u zraku dva sata. 

– Od deset osoba koje su u kontaktu sa oboljelim, devet će se zaraziti. Važno je da su djeca zaštićena već od momenta kada dobiju vakciju – kaže pomoćnica ministra.

Iz ZZJZ KS napominju da protivepidemijska dezinfekcija nije primjenjiva u slučaju pojave oboljelih od morbila. Isključiva protivepidemijska mjera je vakcinacija prijemčive djece u skladu sa važećom naredbom.