Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko je kriv za haos u transportu migranata unutar BiH?

migranti

Policijske snage Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) vratile su danas stotine migranata prema Kantonu Sarajevo. Migranti su trebali biti smješteni u migrantskom centru nedaleko od Mostara, a sada se zapravo nalaze na “granici” dva kantona.

Ovaj potez sigurnosnih organa HNK iznenadio je i državne institucije, te se stoga postavlja pitanje ko je kriv za haos koji je danas nastao u transportu migranata?

Sigurnosni ekspert Denis Hadžović kazao je za Fokus.ba da odgovornost nose brojne institucije.

“Zakazao je sistem koordinacije koji je uspostavljen samo na nivou države. Nisu bili uključeni niži nivoi vlasti koji imaju ustavnu nadležnost da donesu jednu ovakvu odluku”, kazao je Hadžović za Fokus.ba.

Naš sagovornik ne isključuje mogućnost umiješanosti politike u cijeli slučaj.

“Imali smo ranije otvorene izjave pojednijih političara da neće dozvoliti dolazak migranata u određene dijelove BiH i korištenje kasarni za smještaj migranata. Tako je i u ovom slučaju očito donesena određena procjena. Ipak, treba naglasiti da je centar u Salakovcu u nadležnosti države, a HNK je zabranio prelaz preko dijela teritorije u njihovoj nadlženosti. Vidjet ćemo na koji način će sve biti riješeno. Moguće određenim političkim dogovorom. Ali bitno je pronaći rješenje jako brzo i zbog funkcionisanja državnog sistema, ali i zbog samih migranata koji se nalaze u teškom položaju”, naveo je Hadžović.

Dodao je da je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova u ovom slučaju moralo bolje i brže reagovati.

“Sve ovo je možda politička odluka, ali isto tako može biti izražavanje nezadovoljstva od strane pojedinaca u HNK, jer ih niko nije konsultovao prije transporta migranata. U svakom slučaju, izostala je dobra koordinacija”, zaključio je Hadžović.

Današnji transport migranata iz Mostara u Sarajevo provodila je Služba za poslove sa strancima BiH.