BiH

Ko je kriv za velike gužve na granicama

05/08/2015

Mnogi bh. građani godišnji odmore tradicionalno provode na hrvatskom primorju.

Međutim, ove godine mnogo je teže doći do obale nego prethodnih godina zbog velikih gužvi na granicama. Prilikom ulaska u hrvatsku čeka se po nekoliko sati, a najveća gužva je na Graničnom prelazu Doljani. U čemu je problem?

Slobodna Dalmacija piše da je problem u bh. carinicima, odnosno skeneru?!

Carinici iz BiH dobili su uputstvo da svakom putniku ne samo pregledaju sve dokumente, nego ih obavezno i skeniraju. Međutim, problem je što sve upućuje na to da na prelazima postoji samo po jedan skener, pa se gužve multipliciraju jer za skeniranje dokumenta treba 40-60 sekundi. Kako su zbog godišnjih odmora sva vozila puna, po svakom se automobilu čeka i do četiri minute, koje su na vrućem asfaltu duge kao vječnost, piše SD.

Sa druge strane neki bh. građani koji su se uputili na jug optužuju hrvatske carinike. Takvog je mišljenja i Milena Vučić, koja ljutito ističe:

“Iz Trebinja smo krenuli na kupanje u Kupare. Do GP Ivanica s druge strane granice trebali smo samo 25 minuta, ali se u koloni za ulazak u Hrvatsku čeka više od dva sata! Strah me je da me nakon kupanja čeka ista gužva i da će mi ovaj izlet prisjesti. Stičem utisak kao da neko želi da što duže čekamo na granici i da odustanemo. Prebacuju nam: ništa ne trošite i samo zauzimate parking! Ako nismo dobrodošli, recite nam to otvoreno!

Slično je i na GP Gabela Polje, koje je sredinom jula, na zahtjev mještana, privremeno preimenovan u međunarodni granični prelaz. No, mještanima sada smetaju gužve. Dok nije postao međunarodni prelaz, preko GP Gabela Polje prelazilo je do 400 vozila s 1100 putnika, dok sada prelazi 1100–1500 vozila s 2500–4000 putnika.

Na bosanskohercegovačkoj strani u koloni su Adi, Ida i Mubera Pezo iz Zenice.

“Čekamo skoro 40 minuta, ali i to je bolje nego u Doljanima, gdje se čeka i do dva sata. Rješenja su novi granični prelazi – ovdje s dva, a u Metkoviću s tri trake. To i kvalitetniji rad, a ne obavezna primjena nametnutog uputstva EU-a o skeniranju dokumenata”, kaže Adi, kojega su samo približavanje moru te poslovični optimizam spriječili da ne eskplodira, čime bi si olakšao dušu.

Za bh. građane koji cijelu godinu željno očekuju tih nekoliko odmora, optužbe sa jedne ili druge strane najmanje su bitne. Sve što žele je bolja prohodnost granice, a za to je potrebno htijenje i razumijevanje s obe strane.

Komentari

2 Comments

  1. djigibau

    05/08/2015 at 14:47

    GP Doljani jedna policijska kucica na obje strane, GP Gabela jedna kucica za obje strane, Ivanica isto tako i eto razloga da se u kolonama ceka satima. Osim toga u Metkovicu ima i Lidl u koji BiH turisti hodocaste redovno (ovo iz licnog iskustva).

  2. Harun

    08/08/2015 at 21:30

    Jebo takvu drzavu,to je drzava za smradove na vlasti.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.