Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sve po zakonu

Ko je Pero Perić Permex kojeg je pomilovao Marinko Čavara

marinko cavara

Pero Perić pucao je na vlasnika kladionice Remi Eduarda Dilbera, a sjekirom napao Maria Drmaća

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, tri dana pred Opće izbore u BiH, pomilovao je Peru Perića, biznismena i kriminalca iz Kiseljaka koji je osuđen za više krivičnih djela među kojima je i ubistvo u pokušaju.

„Djelimično se oslobađa od kazne zatvora Pero Perić zvani Permeks“, napisao je Čavara u svojoj odluci donesenoj 4. oktobra 2018. godine, piše Žurnal.

Odluka je stupila na snagu danom donošenja. Periću je predsjednik Federacije BiH smanjio kaznu zatvora za 6 mjeseci. Tako je Pero Perić, biznismen iz Kiseljaka povezan sa HDZ-om BiH i kladioničarskom mafijom, zvanično postao slobodan čovjek.

Avgust 2011. godine

Privatni poduzetnik Perić u noćnim satima svratio je do kafane u naselju Brestovo kod Kiseljaka, gdje je počeo prijetiti Eduardu Dilberu, tada vlasniku kladionice Remi. Dilber je poznat i po svojim vezama sa odbjeglim ratnim zločincem Dominikom Ilijaševićem Comom.

„U namjeri da oštećenog Eduarda Dilbera liši života usmjerio je cijev pištolja prema oštećenom i iz neposredne blizine u njegovom pravcu ispalio, jedan za drugim, četiri metka i na taj način mu nanio teške tjelesne ozljede“, navedeno je u obrazloženju presude Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je Perić osuđen na tri godine zatvora.

Pola godine ranije, Perić je prijetio i Dilberovom prijatelju Mariu Drmaću da će ga „izrafalisati“. Također, u maju 2011. godine u Kiseljaku Perić je sjekirom napao Drmaća. Sve ovo navedeno je u presudi Kantonalnog suda u Novom Travniku kojom je Pero Perić zvani Permex osuđen zvog krivičnih djela ubistvo u pokušaju, izazivanje opće opasnosti, produženo krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, te oštećenje tuđe stvari. Iako je u prvostepenom pustupku osuđen na tri godine zatvora, Permeksu je Vrhovni sud FBiH smanjio kaznu na dvije godine i osam mjeseci. Dodatnih šest mjeseci oslobodio ga je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Pero Perić godinama je pod zaštitom HDZ-a BiH. Njegova sestra u braku je sa Josipom Kvasinom, predsjednikom Općinskog odbora HDZ BiH Kiseljak. Kvasina je trenutno predsjednik Skupštine Srednjobosanskog kantona. U junu ove godine Vlada SBK donijela je odluku o isplati poticaja privrednim subjektima. Firmi Mix Company Kiseljak donirano je 5000 KM. U pitanju je kompanija koja je u ranije nosila ime Permex, a koja je u vlasništvu porodice Pere Perića.