Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"mozak" operacije

Ko je Zoran Melkić, šef koridora: Čovjek za specijalne zadatke hrvatskih vlasti

Zoran Melkić

Hrvatski policajac Zoran Melkić je šef stožera operativne akcije “Koridor” koja je usmjerena protiv ilegalnih migracija na granici sa BiH. Njegova jedinica nema svoj memorandum niti formalnu zapovjednu hijerarhiju, a organizirani su po principu operativnih grupa. Nezakonito je boravio na području BiH

Hrvatski policajac Zoran Melkić, inače šef stožera operativne akcije “Koridor” koja je, prema pisanju zagrebačkog portala Net.hr, usmjerena protiv ilegalnih migracija na granici sa BiH, nezakonito je prelazio na teritoriju BiH. Žurnal je u posjedu dokumenata koji potvrđuju Melkićevo nezakonito djelovanje u BiH, a kolege iz hrvatske su objavile da je upravo ovaj policajac na čelu posebne jedinice koja nezakonito postupa prema migrantima koji iz BiH pređu u Hrvatsku, piše Žurnal.

Jedinica zapravo nikome ne odgovara, osim Zoranu Melkiću. Postoji direktna linija Melkić-ravnatelj policije, Nikola Milina. Melkićeva jedinica nema svoj memorandum, nema formalnu zapovjednu hijerarhiju, a organizirani su po principu operativnih grupa. Rade u civilnoj odjeći, s civilnim vozilima koja nemaju adekvatne sustave za zaustavljanje vozila. Zaustavljaju po vlastitom nahođenju, ispričao je izvor Net.hr-a.

DOŠLI SMO NA KAVU

Zorana Melkića, već smo objavljivali, dokumentovao je MUP Unsko-sanskog kantona, čiji su pripadnici u svojoj službenoj zabilješci naveli da su 8. novembra ove godine dvojica pripadnika MUP-a Republike Hrvatske u kasnim noćnim satima zatečeni na teritoriji BiH, te da se u istom periodu i na istom području kretala veća grupa migranata. Hrvatske policajce tada su legitimisali pripadnici Granične policije BiH i oni su ih, bez dodatnih provjera, pustili da se vrate nazad u Hrvatsku.

“Došli smo na kavu”, rekla su tada dvojica pripadnika MUP-a Republike Hrvatske nakon što su ih 8. novembra, pred ponoć, u mjestu Rujnica, u pograničnom dijelu općine Cazin, zaustavili pripadnici Granične policije.

Prilikom kontrole je utvrđeno da su u automobili BMW X5, gospićkih tablica GS 548 DE, bili policajci u civilu Ivan Dostan i Zoran Melkić. Tada je utvrđeno da je automobil registrovan na Policijskoj upravi ličko-senjska. No, kako su i zbog čega ovi policajci, zajedno sa grupom od oko 250 migranata dospjeli na teritoriju BiH – bh. graničari nisu dodatno provjeravali, što je vidljivo i iz dokumentacije MUP-a Unsko-sanskog kantona, čiji su pripadnici jedini i dokumentirali slučaj, mada su legitimisanje i sve ostale policijske radnje obavili službenici Granične policije BiH kojom rukovodi HDZ-ov kadar – Zoran Galić. Tako su se Zoran Melkić i Ivan Dostan neometano vratili u Hrvatsku gdje posljednje dvije godine kontroliraju i organizuju ilegalno prebacivanje migranata na teritoriju BiH.

A šta se sve radi po nalogu ove operativne grupe pisali su novinari Net.hr-a koji su objavili i fotografije zatočenih migranata u improviziranim objektima koji su pod kontrolom policije Republike Hrvatske, odnosno Melkićeve jedinice. Da je Melkić čovjek za specijalne zadatke hrvatskih vlasti dokazuje nekoliko bitnih činjenica iz njegove biografije.

TOPNIČKI DNEVNICI

Tokom policijske akcije usmjerene protiv hrvatskog novinara Željka Peratovića, osumnjičenog za odavanje tajnih podataka i državne i vojne tajne Republike Hrvatske, Zoran Melkić je bio jedan od isljednika, što dokazuje i zapisnik o pretrazi Peratovićevog računara od 19. listopada 2007. godine. Nadalje, Zoran Melkić je autor sumnjive službene zabilješke u kojoj je navedeno da je Ante Gotovina naredio uklanjanje topničkih dnevnika koje je u procesu protiv hrvatskog generala potraživao Haški tribunal.

O toj sumnjivoj zabilješci pisao je zagrebački Nacional u tekstu objavljenom 2009. godine, u kojem otkrivaju iskaze dvojice policijskih svjedoka koji su govorili o slučaju nestanku topničkih dnevnika.

Ako je Ž.H. govorio istinu, onda ta izjava pokazuje da su glavne teze o tomu da je Gotovina naredio uklanjanje spornih Topničkih dnevnika nastale na temelju neprecizno sastavljene službene zabilješke koju je potpisao policijski službenik Zoran Melkić, navedeno je u tekstu Nacionala.

Da je Melkić sklon pravljenju sumnjivih policijskih dokumenata dokazao je slučaj hrvatskog policajca Siniše Uzelca. Naime, tokom 2000. godine, prema pisanju hrvatskuh medija, Melkić je sastavio izvještaj o tome kako je policajac Uzelac sarađivao sa kriminalcima, te je taj dokument iskoristio kako bi dobio naredbu za prisluškivanje kolege Uzelca.

Prilikom prisluškivanja Uzelčevog telefona, Melkić je zabilježio njegove kontakte sa suprugom jednog automafijaša, zbog čega je Uzelac završio na sudu. Međutim, u krivičnom postupku je oslobođen, a na optuženičkoj klupi se našao Zoran Melkić zbog sumnje da je krivotvorio dokaze.

Ipak, pod sumnjivim okolnostima on je oslobođen krivice, nakon čega započinje njegov vrtoglavi policijski uspon. Nakon što je započela migrantska kriza, 2017. godine Melkić biva postavljen za glavnog koordinatora hrvatske policije koja se bavila pitanjem migracija.

U martu 2017. godine Melkić je prisustvovao sastanku u Slavonskom Brodu kada su delegacije BiH i Hrvatske razgovarale o pitanjima migracija. Melkić je tada predstavljen kao predstavnik Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije Republike Hrvatske. Upravo njega, dvije i po godine kasnije, novinari Net.hr-a označili su kao vođu specijalne jedinice koja nehumano postupa prema migrantima na granici između BiH i Hrvatske. Bh. policija je u novembru zadokumentovala njegove nezakonite akcije na teritoriji BiH, no zahvaljujući ravnatelju Granične policije BiH – Zoranu Galiću, Melkić je pušten i nije procesuiran.