Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ured predstavio interaktivnu mapu

Ko nelegalno gradi i siječe šumu u Kantonu Sarajevo? Od danas će se sve moći pratiti

Erduan Kafedzic – DB

Predstavljen novi projekat Ureda za borbu protiv korupcije KS, interaktivna mapa kojom se može utvrditi ima li kriminala i korupcije kod sječe šume i gradnje

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo izradio je interaktivnu mapu koja treba da pokaže štetnost korupcije i drugih nepravilnosti u sektoru gradnje objekata i sječe šume. Ona će na stranici Ureda za borbu protiv korupcije, kako je rečeno na konferenciji, od danas biti aktivna.

Piše: A. Dučić/Fokus.ba

Na press konferenciji organizovanoj ovim povodom, ovaj projekat predstavio je danas šef Ureda Erduan Kafedžić, koji je kazao da su, podstaknuti trendom rasta broja prijava korupcije i drugih nepravilnosti u sektoru gradnje i prostornog planiranja, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH sačinili ovu interaktivnu mapu.

Erduan Kafedžić FOTO: D. B.

Interaktivna mapa predstavlja jedinstven analitičko – statistički alat, uspostavljen s ciljem kratkoročnog i dugoročnog praćenja eventualnih koruptivnih pojava i ponašanja u oblasti prostornog planiranja i građenja u Kantonu Sarajevo.
Interaktivna mapa pruža mogućnost provjere da li se u sektoru gradnje i prostornog planiranja djeluje i postupa u skladu sa propisima. Informacije koje Interaktivna mapa javnosti stavlja na raspolaganje odnose se na dva segmenta: gradnja objekata i sječa šume.

– Putem mape će se moći provjeriti postoji li za određeni projekat odgovarajuće dozvole . Nisu rijetke situacije da građani postanu svjesni da se nešto gradi u njihovoj lokalnoj zajednici tek kada se pojave bageri i kada sama gradnja počne – kazao je Kafedžić.

Dodao je da će se putem mape i pratiti i spriječiti ulaganje “prljavog novca” i druge nelegalne i koruptivne radnje. Kada je riječ o nelegalnoj sječi šume, kako je istaknuo Kafedžić, najviše je registrirana na području Trnova.

Segment gradnje objekata prikazan je u Mapi odgovarajućim simbolima i vizuelnim rješenjima zavisno od stadija gradnje u kojem se objekat nalazi. Tako će se moći razlikovati planirani objekti (to su objekti za koje je izdata samo urbanistička saglasnost), objekti u izgradnji (objekti za koje je izdata i urbanistička saglasnost i odobrenje za građenje), te izgrađeni objekti (objekti za koje je izdata i urbanistička saglasnost i odobrenje za građenje, kao i upotrebna dozvola).
Za svaki od objekata vežu se različiti relevantni podaci, kao što su podaci o lokaciji, katastarski podaci, podaci o vrsti objekta, stanju na terenu, površini i spratnosti, te datumi izdavanja urbanističke saglasnosti, odobrenja za građenje i upotrebne dozvole.

Kada je u pitanju sječa šume, kako je danas istaknuto, mapa odgovarajućim simbolima i vizuelnim rješenjima prikazuje da li se radi o bespravnoj sječi/krčenju šume (što u svakom slučaju mora biti utvrđeno od strane inspekcije na terenu) ili o krčenju/sječi šume po odobrenju nadležnog organa (krčenje/sječa šume na osnovu rješenja/saglasnosti nadležnog organa).
I u ovom segmentu mapa prikazuje relevantne podatke, kao što su podaci o lokaciji, tip ili vrsta sječe (odnosno da li se radi o sječi šume po odobrenju nadležnog organa ili je u pitanju bespravna sječa šume), vlasništvo (privatno ili državno), katastarski podaci, količina posječene šume, datum izdavanja rješenja/saglasnosti za sječu šume (u slučaju sječe šume na osnovu odobrenja nadležnog organa), datum izvršenog inspekcijskog nadzora (u slučaju bespravne sječe šume, što je utvrđeno od strane inspekcije na terenu).

Erduan Kafedžić FOTO: D. B.

U Mapi su integrisani adekvatni filteri za pretragu podataka za oba segmenta, na osnovu parametara kao što je lokacija, vrsta objekta, status objekta, datum izdavanja relevantnih saglasnosti, odobrenja ili dozvola itd.

Kako je navedeno, u sektoru gradnje i prostornog planiranja od presudnog značaja za sprečavanje potencijalnih štetnih posljedica jeste blagovremenost informacija. Primjera radi, informacija da je za određeni objekat data urbanistička saglasnost, a nije dato odobrenje za građenje, daje mogućnost zainteresovanoj javnosti da pravovremeno reaguje prema nadležnim organima, te na takav način ukoliko je to osnovano, zaustavi izdavanje odobrenja za građenje.

Također, značaj blagovremenih informacija može se prikazati i na primjeru sječe šume, kada se određeno područje pretvara u građevinsko zemljište, odnosno sama sječa šume je često indikator za buduću gradnju na određenom području.

Dakle, kroz Interaktivnu mapu namjera je da se podstakne društveni aktivizam u oblasti gradnje i prostornog uređenja u svrhu sprečavanja korupcije i drugih nepravilnosti, a na osnovu blagovremenih informacija koje ovaj alat omogućava.
Pored funkcija Interaktivne mape koje su informativnog karaktera, Ured radi na razvoju analitičko-statističkog paketa koji će omogućiti kratkoročno i dugoročno praćenje eventualnih koruptivnih pojava i ponašanja u ovoj oblasti. Na ovaj način omogućit će se sistemsko praćenje potencijalnih koruptivnih pojava i ponašanja u oblasti prostornog planiranja i građenja, što u konačnici jača cjelokupni antikorupcijski sistem Kantona Sarajevo.

Sistemsko praćenje pojava i ponašanja u ovoj oblasti omogućava provođenje još jednog veoma značajnog cilja uspostave ovih resursa, a to je praćenje djelovanja političkih subjekata, te prevencije i sprečavanja finansiranja političkih partija. Ovaj cilj posebno dolazi do izražaja u ključnim i rizičnim periodima, kao što su izbori ili promjene vlasti, a poznato je da je oblast prostornog uređenja i građenja oblast koja se povezuje sa velikim količinama novca i moći koja se, između ostalog, ispoljava kroz urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole.

Predstavnicima medija i gostima obratila se i Deborah Mennuti, zamjenica ambasadora, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH. Ona je kazala da je Ured za borbu protiv korupcije KS i ovim projektom pokazao da je zaista lider u borbi protiv korupcije.

– Ova interaktivna mapa će istraživačima i novinarima poslužiti kao moćan alat za istraživanje u oblasti gradnje i prostornog planiranja. Svakako on predstavlja i alat svim zainteresiranim građanima da se aktivno uključe u praćenje ove problematike. Ovo je prilika da se rasvjetle potencijalne neregularnosti i krađe u ovoj oblasti – kazala je Mennuti.

Deborah Mennuti FOTO: D. B.

Nadležna tužilaštva i institucije bi se, kako je naglasila, također trebali uključiti i pratiti ove aktivnosti, te procesuirati odgovorne za nezakonitosti u ovoj oblasti.

Andrew Le Grice FOTO: D. B.

Prisutnima se obratio i Andrew Le Grice, politički savjetnik Britanske ambasade, koji je izrazio nadu da će ovaj projekt doprinijeti suzbijanju korupcije u KS.