BiH

za danas najavljena sjednica

Ko preuzima upravljanje Vladom FBiH nakon hapšenja Fadila Novalića?

29/05/2020

Ovo pitanje definirano je Zakonom o Vladi FBiH. U članu 10 ovog Zakona stoji da u slučaju odsutnosti premijera ili u drugim slučajevima, tu dužnost obavljaja njegov zamjenik

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, uhapšen je sinoć u okviru afere “Respiratori”, teške 10,5 miliona maraka. On je više sati saslušavan u SIPA-i, a potom je određeno njegovo zadržavanje. Za danas je u Sarajevu najavljena sjednica Vlade FBiH.

S tim u vezi nameće se pitanje kakav će biti njegov status u narednom periodu te ko će obavljati funkciju predsjednika Federalne vlade.

Ovo pitanje definirano je Zakonom o Vladi FBiH. U članu 10 ovog Zakona stoji da u slučaju odsutnosti premijera ili u drugim slučajevima, tu dužnost obavljaja njegov zamjenik.

– Zamjenik premijera pomaže premijeru u obavljanju njegovih poslova i vrši i druge poslove utvrđene Ustavom Federacije. Zamjenik premijera zamjenjuje premijera u slučaju njegove odsutnosti ili u drugim slučajevima kada premijer nije u mogućnosti da obavlja dužnost, kao i u slučaju upražnjenja mjesta premijera, dok novi premijer ne preuzme dužnost. Premijer, u okviru svojih ovlaštenja, može pojedina ovlaštenja prenijeti na zamjenika premijera – stoji u Zakonu.

Dakle, Novalićevu funkciju bi, prema odredbama ovog zakona mogli obavljati njegovi zamjenici – Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH (HDZ BiH) koja je prvi zamjenik ili drugi zamjenik premijera Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB), javlja Dnevni avaz.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.