Globus

čuje se i pucnjava

Veliki protesti širom SAD, zgrade su u plamenu, zapaljena i policijska stanica (FOTO/VIDEO)

29/05/2020

Kako piše CNN, prosvjeduje se u pet gradova. U Minneapolisu su prosvjednici zapalili zgradu policije. Vlasti još uvijek procjenjuju kako pristupiti požaru u policijskoj stanici, kazao je za CNN načelnik vatrogasaca John Fruetel. U Kentuckyju je došlo do pucnjave.

Mirni protesti u Minneapolisu pretvorili su se u pljačke, paljenje i vandalizam treću noć uzastopno zbog smrti jednog Afroamerikanca, koji je, kako se vidi na video-snimku, preminuio dok mu je policajac bijelac koljenom pritiskao vrat.

Kako piše CNN, prosvjeduje se u pet gradova. U Minneapolisu su prosvjednici zapalili zgradu policije. Vlasti još uvijek procjenjuju kako pristupiti požaru u policijskoj stanici, kazao je za CNN načelnik vatrogasaca John Fruetel. U Kentuckyju je došlo do pucnjave.

Tokom novih nemira u najvećem gradu američke države Minnesote nije bilo veće intervencije snaga reda iako je guverner Tim Walz naredio aktiviranje Nacionalne garde da bi se ponovo uspostavio red poslije prva dva dana nasilja.

Protesti su počeli poslije hapšenja i smrti Georgea Floyda (46).

Epicentar novih protesta bila je oblast u blizini Treće policijske stanice, ali snage reda nisu bile aktivne kao prethodnih dana.

Sa zgrade policijske zgrade ispaljeni su suzavac i gumeni meci, ali su se demonstranti kasnije ponovo okupili i direktno napali objekat. Demonstranti su se kasnije popeli na krov.

Zapaljeni su jedan automobil i najmanje dvije druge zgrade u blizini, a drugu noć zaredom opljačkana je obližnja radnja “Target”.

Vatrogasna brigada objavila je da je prethodne noći zapaljeno 16 objekata.

epa08451177 Protesters at the burnt-down Minneapolis Police Department 3rd Precinct during protests over the arrest of George Floyd, who later died in police custody, in Minneapolis, Minnesota, USA, 28 May 2020. A bystander's video posted online on 25 May, appeared to show George Floyd, 46, pleading with arresting officers that he couldn't breathe as an officer knelt on his neck. The unarmed black man later died in police custody. EPA-EFE/TANNEN MAURY

Za sada u oblasti policijske stanice nema pripadnika Nacionalne garde, niti su oni bili vidljivi tokom mirnog dnevnog protesta i marša kroz centar Minneapolisa.

Predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da će poslati Nacionalnu gardu da “obavi posao kako treba” ukoliko gradonačelnik Jacob Frey ne može da dovede stvari pod kontrolu.

“Ako se desi bilo kakva teškoća, mi ćemo preuzeti kontrolu, a kada počnu pljačke, počinje i pucnjava”, napisao je Trump kasno sinoć.

Zvaničnici lokalnih, državnih i federalnih bezbjednosnih službi apelovali su juče za smirivanje rasnih tenzija izazvanih Flojdovom smrću i pozvali na zadovoljenje pravde.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.