Ko rastura Demokratsku frontu: Novac ili politička uvjerenja?

Poruka sa skupa DF-a u Sarajevu: Rešidat će biti novi načelnik općine Centar

Nastavlja se čerupanje Komšićeve Demokratske fronte (DF). Poslije desetak kantonalnih i federalnih zastupnika, koji su skinuli dres Komšićeve stranke, nakon što su izabrani u njenoj kvoti na izborima 2014. godine, kreće i osipanje predstavnika DF-a u općinskim vijećima. Putem trojke u sarajevskom Centru, koji su to učinili početkom mjeseca, u “nezavisne” su se premjestili i vijećnici Demokratske fronte u Novom Sarajevu, Srđan Srdić i Adem Olovčić.

Zahvaljujući njima, koalicija SDA – SBB dobila je prevagu u Novom Sarajevu. Time je repriziran način na koji je to ranije učinjeno u Centru.
Što nisu mogli glasovima birača, SDA i SBB su postigli čerupanjem Demokratske fronte, pa su – umjesto građanskog bloka – nacionalne stranke odnijele prevagu u dvije sarajevske komune.

Ugled Komšićeve stranke, koji je ionako u padu, ovim je dodatno snižen. Još više je, međutim, potamnio obraz pomenute dvojice “prelivoda”, kao i onih koji su to ranije učinili u Centru. Na svoj prebjeg oni su se mogli odlučiti samo iz dva razloga: zbog promjene političkih uvjerenja ili zbog novca koji im je ponuđen da prodaju političku dušu?
Sami procijenite šta vam se od to dvoje čini čini vjerovatnijim?

Srdića i Olovčića ima nakon svakih izbora. Zovu ih račundžije i ne može im se stati ukraj ni u jednoj stranci. I SDA i SBB na svom spisku imaju nimalo kratku listu “prelivoda”, koji su prelazili u drugi tabor.

Zbog ove pojave, neke stranke su uvele potpisivanje specijalnih ugovora sa svojim izbornim kandidatima, utvrđujući novčanu odštetu za slučaj da im padne na pamet da, nakon što budu izabrani, istupe iz stranke koja ih je kandidovala. No, ni to ni druge metode ne daju rezultata.

Javnost pretpostavlja šta obično iza toga stoji, čime i kako se dobija naklonost političkih pobjegulja, posebno na najnižem, općinskom nivou vlasti. Sve to neizbježno smrdi po korupciji.
Iako je za promjene u Izbornom zakonu dovoljna već ta sumnja, izmjenama bi se trebalo pozabaviti iz još važnijeg razloga. Ovim se, naime, grubo izigrava volja građana, odnosno birača.

Jasno je da rukovodstvo DF-a kipti od bijesa. A koliko li su tek ljuti birači iz Novog Sarajeva koji su na svojim listićima zaokružili Srdića i Olovčića? Oni nisu ni slutili da njihova podrška može otići posve suprotnom taboru, kao što je i otišla. Njihova izborna volja time je grubo izigrana.

Upravo zbog glasača ovome se mora stati ukraj, i to vrlo jednostavnom odredbom koju sadrže izborni zakoni mnogih evropskih država. Tamo se stranački dres u organima vlasti ne može tako lako presvući. Umjesto onih koji otkazuju vjernost stranci s čije liste su izabrani, promovira se zamjenski član sa izborne liste iste stranke.
Ovim bi se, osim poštivanja volje birača, izbjegla i korupcijska trgovina mandatima, koja je možda po srijedi i u očiglednom čerupanju Demokratske fronte.

Naša stranka: Srdić i Olovčić izigrali birače u Novom Sarajevu