Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ko su sestre Bektić koje su oduševile cijelu BiH (FOTO/VIDEO)

BiH

djevojke
Foto: Facebook/ Ado Hasanović

Četiri sestre Bektić iz sela Jasenovo kod Srebrenice oduševilu su kompletnu bh. javnost nakon što su objavljene fotografije na kojima ponosno jašu konje.

Njih četiri se zovu Kadira, Fatima, Dženeta i Ćamka, a kćerke su oca Emina koji je još 1970. otišao u Njemačku “trbuhom za kruhom”.

– Tamo sam bio 33 godine. Kada sam otišao u penziju, vratio sam se u svoju Jasenovu. Nakon toga sam počeo uzimati konje. Konje sam uvijek imao. To je tradicija koju sam naslijedio od oca. Dobar dio svoje penzije trošim na hranu za konje, velika su finansijska izdvajanja, ako hoćeš da imaš i održavaš konje kako treba, priča Emin.

[yuzo_related]

Danas Emin u svojoj ergeli ima dvanaest konja, a priča o njegovoj porodici došla je u žižu bh. javnosti kada su se fotografije čiji je autor Ado Hasanović pojavile na internetu.

Eminove kćerke, Ćamka i Kadira se školuju u Sarajevu, Fatima pohađa medresu u Visokom, dok Dženeta ide u osnovnu školu u Srebrenici.

Ove četiri kćerke nisu jedina Eminova djeca. Ima ih desetoro iz nekoliko brakova.

Rad u rudniku Vestfalija ga slomio, ali je zaradio njemačku penziju.

Emin iznad svega voli konje.

Emin Bektić

Jednom, kojeg je najviše volio, podigao je i spomenik:

– Konje sam imao kako sam postao. U samaru sam odrasato – mjesto bešike. Imao sam jednog dobrog konja. Volio bih sad da ga imam nego sve ovo devet. Njega je onaj crni konj, onaj tamo u sredini, razbio, prebio mu kičmu. Eto, digao sam mu spomenik.