Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Porodica 28-godišnjeg Save tvrdi da u Sarajevu zataškavaju njegovo ubistvo

savo petricevic copy

Zastupnik obitelji Save Petričevića (28) iz Mokrog kod Pala, koji je preminuo u sarajevskoj bolnici “Koševo” od ozljeda koje mu je nanijela sarajevska policija, odvjetnik Bojan Veselinović podnijet će kaznenu prijavu protiv vještaka Hamze Žuje zbog, tvrdi se, “nestručne obdukcije”.

Ovo je novinarima potvrdila sestra ubijenog mladića Borjana Petričević.

– Osim toga protiv njega ćemo podnijeti prijavu i Udruženju vještaka. Žujo je u nalazu utvrdio da je Sava umro zbog slabog srca, a uopće mu iz tijela nije izvadio zrno ispaljenog hica. Stručnjak kojeg smo konsultirali tvrdi da je obdukcija urađena nekvalitetno, ustvrdila je Borjana.

Istakla je da smatra da sarajevsko Tužiteljstvo pokušava da “zataška” da je policija ubila njenog brata.

– Tužitelj nam nije dao nalaze obdukcije, a od nas je nedavno tražio medicinsku dokumentaciju kako bi isti vještak Hamza Žujo uradio nadvještačenje. Time ovom vještaku Tužiteljstvo daje mogućnost da korigira svoje greške, kazala je Borjana.

Dodala je da su zbog svega uputili pismo ministru sigurnosti Draganu Mektiću i predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku da im pomognu u rješavanju ovog slučaja.

Obitelj Petričević već je ranije podnijela kaznenu prijavu protiv tužitelja Tužiteljstva BiH i inspektora u MUP-u Sarajevskog kantona zbog “zataškavanja istrage”.

Sava Petričević ranjen je 4. augusta prošle godine oko 20:45 sati kada su on, Bojan Košarac i Njegoslav Milinković u Sarajevu pokušali da ukradu BMW X5, vlasništvo Damira J.

Iz MUP-a Sarajevskog kantona je tada priopćeno da je trojka kada je vidjela policiju pokušala da pobjegne i da je otvorila vatru na policiju. Kako je tada priopćeno, policija je uzvratila i ranila Petričevića. Međutim, ova priča se razlikuje od zapisnika o očevidu. Prema tom dokumentu, kradljivci vozila nisu pucali.

Kradljivci su podsjetimo, pokušali ukrasti BMW (J89-M-202) koji je bio parkiran u krugu Termalne rivijere na Ilidži. U tome su ih spriječili policajci, a osumnjičeni su pokušali da se udalje vozilom. Kada su vidjeli da su opkoljeni i da ne mogu pobjeći, zapucali su na policajce koji su odgovorili vatrom, te tom prilikom dvojicu od njih ranili, dok je treći na mjestu uhapšen. Tokom bijega osumnjičenih i vatrenog obračuna, oštećeno je više parkiranih automobila.