Koalicija Hrvatsko zajedništvo: Teško se suprostaviti elitama koje sve nadziru

hdz1990-cardaci-038

Hrvatski pokret za Središnju Bosnu i Koalicija Hrvatsako zajedništvo poslala je poruku iz Viteza u kojom poziva hrvatski narod da iziđe na listopadske izbore i kaže DOSTA politici koja ga je dovela do svojevrsnoga egzodusa, beznađa, osiromašenja.

Obraćajući se javnosti Ilija Cvitanović, voditelj Koalicije Hrvatsko zajedništvo, predsjednik HDZ-a 1990 i nositelj liste za državni parlament kazao je kako se danas vrlo teško baviti politikom u BiH: „Teško je suprotstaviti se elitama koje u cjelosti nadziru sva javna poduzeća i sve resurse. Stoga, zahvaljujem svim kandidatima na listama koji su ostavili po strani sve osobne interese i stavili se na raspolaganje Hrvatskom pokretu za Središnju Bosnu (HPSB) i Hrvatskom zajedništvu, kako bismo pokušali promjeniti postojeće stanje zajedničkim snagam jer ovo je zadnji trenutak.

‘Pokreni se’ slogan je HPSB- a i Hrvatskoga zajedništva. A jesmo li spremni pokrenuti se? Što je najveći problem u Hrvata u BiH? To su pohlepa,novac,bahatost,odnarođivanje,neuvažavanje…To je politika koja ostaje samo za sebe i vječno manipulira nacionalnim interesima.Pred izbore 2014. godine u dobroj vjeri su ih defnirali kao nacionalne iterese, obećali i ponovo po tko zna koji put slagali. I imaju hrabrosti i obraza ponovno stati pred Hrvate i tražiti njihovo povjerenje! Imaju,jer nemaju karaktera,ponosa…

Ja se neću baviti takvom politikom i jamčim vam nitko od nas.Bavit ćemo se politikom odgovornosti prema svom narodu;politikom izvrsnosti,politikom maksimalne borbe za biološki opstanak hrvatskoga nardoa u BuH jer, neće nas biti za 20 godina ako odnosi ostaju isti.Odgovornost je na nama i na vama i zato tražimo povjerenje od vas.Imperativ je hrvatskome narodu promjeniti odnose u predstavljanju Hrvata u BiH. Devedeset pet posto ljudi živi ispod egzistencijalnog minimuma,a ostalih pet posto je enormno bogatih;onih koji su uzeli,oteli hrvatskom narodu njegov trud i znoj.

Iz Viteza im poručujemo da se ne busaju hrvatstvom. To im poručujemo odavde gdje su se Hrvati najviše napatili.Odavde upućujemo krik,vapaj,zamolbu,zahtjev:Mijenjajmo loše politike koje su nas dovele do ovoga gdje danas jesmo.Ja samo jedno jamčim:Mi nećemo biti kao oni, a vas pozivam u duhu našega slogana – pokrenimo se“, poručio je Cvitanović.

Kandidatkinja HDZ-a 1990 za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda, dr. Diana Zelenika, koju podržavaju stranke Koalicije Hrvatsko zajedništvo i Hrvatskoga za pokreta za Središnju Bosnu, kazala je kako je u BiH prije četiri godine bilo 550 tisuća Hrvata, a danas nas je ostalo oko 370 tisuća.

“Ako bi u sljedeće četiri godine ostao isti sastav vlasti bojim se kako nas neće biti dok je predsjednik onaj koji sada obnaša tu dužnost. Poručujem mu iz Središnje Bosne kako se nacionalni interesi ne brane potkradanjem vlastitoga naroda. Je li ovo hrvatski odgovor u koji su se kleli, a iselilo nas je oko 200 tisuća? Nikada se nisam bojala. Dragovoljac sam Domovinskoga rata, a 2006 godine sam rekla NE stožerniku i njegovoj stranci koji su me pokušali uništiti, ali mi dostojanstvo nisu i ne mogu uzeti. Sad me je strah da ćemo ako ne promijenimo postojeće stanje u BiH, imati prazne crkve i dvoriša bez dječje graje, grobove bez svijeća i ognjišta bez vatre. Jedino se toga bojim. Kada budem predsjednica hrvatskoga naroda u BiH obećajem kako ću se izboriti za našu mladost da ostane u ovoj našoj zemlji na stoljetnim ognjištima i živi život dostojnoga čovjeka. Kada uđem u Predsjedništvo BiH slijedit će njihov kraj, oduzimanje nelegalno stečene imovine i kazneni progon. Ono što u BiH trebamo nisu sukobi, podjele, mržnja… mi moramo graditi povjerenje, a ekonomski nam prosperitet treba biti prvenstvena zadaća uz izgradnju suživota. Ako se svaka stanica vašega bića bori protiv nepravde, osiromašivanja, ponižavanja-glasujte za promjene. Mi smo zora koju nitko ne može spriječiti da svane. Recite : ‘Dosta više’. Kako reče Matija Gubec: „Velikaši nisu veliki kako se čine, jer vi klečite. Ustanite više pa ćete vidjeti koliko su mali“, poručila je dr. Zelenika.

Koalicija Hrvatsko zajedništvo svoj predizborni program nastavlja posjetom i ostalim mjestima diljem Bosne i Hercegovine gdje će održavati javne skupove i tribine.