pet do dvanaest

Koalicija “Pod lupom” i u Goraždu upozorila da je ostalo još malo vremena za izbornu reformu

l_f5e171bf705c0b06fc69b049c336564e

Koordinator Koalicije “Pod lupom” Ajdin Kitan podsjetio je da je ostalo još 15 dana do raspisivanja Općih izbora i jako malo vremena za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Predstavnici Koalicije za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ danas su i u Goraždu, simbolično u pet do dvanaest, izašli na ulicu kako bi upozorili da je ostalo još jako malo vremena za unapređenje izbornog procesa u BiH. Ove aktivnosti provedene su danas sa više od 40 partnerskih organizacija civilnog društva širom Bosne i Hercegovine.

Koordinator Koalicije “Pod lupom” Ajdin Kitan podsjetio je da je ostalo još 15 dana do raspisivanja Općih izbora i jako malo vremena za izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

– Krajnji je rok da parlamentarci i parlamentarke Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvoje neophodne izmjene Izbornog zakona kako bi izbori bili slobodniji i pošteniji, te kako bi se vratilo povjerenje građana u izborni proces – kazao je on.

Iz Koalicije „Pod lupom“ podsjetili su da je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji je potpisalo 17 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, upućen u parlamentarnu proceduru, uz zahtjev da se razmatra po skraćenom postupku.

Značajan broj preporuka Koalicije „Pod lupom“ kojima bi se uveliko unaprijedio izborni proces je obuhvaćen Prijedlogom, uključujući uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

– Građansku peticiju Koalicije „Pod lupom“ za uvođenje elektronske identifikacije birača i mašina za skeniranje glasačkih listića potpisalo je 92.000 građana i građanki BiH i peticija je predata u Parlamentarnu skupštinu BiH. Jasno je da većina građana i građanki BiH smatra da je neophodno raditi na povećanju integriteta izbornog procesa koji je godinama unazad kompromitovan – naglasio je Kitan.

Napomenuo je da su predložena i druga tehnička unapređenja koja je Koalicija „Pod lupom“ aktivno zagovarala u prethodnom periodu, kao što je reforma biračkih odbora, sprečavanje zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe i svrhe izborne kampanje, te uvođenje zamjenskog poslaničkog mandata. Iz Koalicije „Pod lupom“ su poručili da će nastaviti aktivno i glasno zagovarati unapređenje izbornog procesa, te su pozvali donosioce odluka, parlamentarce i parlamentarke Parlamentarne skupštine BiH, da usvoje izmjene Izbornog zakona BiH.