Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Očekuje se da počne evakuacija žena, djece i staraca iz Mariupolja

ukrajina izbjeglice

Podsjetimo da su humanitarni koridori odobreni i za potrebe evakuacije 17., 18. i 19. aprila, ali nisu funkcionirali, jer su ruske snage nastavile granatiranje tog područja

Danas je odobren humanitarni koridor za evakuaciju žena, djece i starih iz opkoljenog grada Mariupolja u Ukrajini, objavila je jutros potpredsjednica ukrajinske vlade, ministarka za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija Irina Vereščuk na Telegramu, javlja dopisnik Ukrinforma.

– Humanitarni koridor iz Mariupolja odobren je 20. aprila. S obzirom na humanitarnu katastrofu u Mariupolju, danas usmjeravamo napore u tom pravcu. Preliminarno smo dogovorili humanitarni koridor za žene, djecu i starce – rekla je Vereščuk.

Prema njenim riječima, kolona za evakuaciju će koristiti sljedeću rutu: Mariupolj-Manuš-Berdiansk-Tokmak-Orihiv-Zaporižja.

– S obzirom na izazovnu sigurnosnu situaciju, može doći do promjena oko koridora za evakuaciju. Stoga vas molimo da pratite relevantna zvanična saopćenja. Daćemo sve od sebe da sve funkcionira kako treba – dodala je Vereščuk.

Podsjetimo da su humanitarni koridori odobreni i za potrebe evakuacije 17., 18. i 19. aprila, ali nisu funkcionirali, jer su ruske snage nastavile granatiranje tog područja.