Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezime posmatrača

Koalicija “Pod lupom”: Imali smo 160 kritičnih situacija tokom izbornog dana

pod_lupom

Najveći broj se odnosi na onemogućavanje posmatranja (59) i različite vrste nepravilnosti pri procesu glasanja (47). Većina primjedbi za rezultat je imala ispravljanje uočene nepravilnosti na biračkom mjestu

Do 20 sati posmatrači Koalicije ”Pod lupom” izvijestili su o 160 kritičnih situacija tokom izbornog dana, čijem se rješavanju odmah pristupilo uz saradnju sa lokalnim izbornim komisijama i Centralnom izbornom komisijom BiH.

Najveći broj se odnosi na onemogućavanje posmatranja (59) i različite vrste nepravilnosti pri procesu glasanja (47). Većina primjedbi za rezultat je imala ispravljanje uočene nepravilnosti na biračkom mjestu.

Zatvaranje biračkih mjesta uglavnom je izvršeno u skladu sa propisima. 99, 4 % biračkih mjesta je zatvoreno do 19:15, a preostalih 0, 6 % je zatvoreno sa kašnjenjem do sat vremena. Na 2, 1 % biračkih mjesta koja nisu zatvorena na vrijeme, građanima koji su se zatekli ispred biračkih mjesta u 19:00 sati nije omogućeno glasanje iako bi prema propisima moralo biti. Na skoro svim biračkim mjestima, zatvaranju su prisustvovali svi članovi biračkih odbora.

Posmatrači Koalicije „Pod lupom“ na 99, 4 % biračkih mjesta neometano prate proces brojanja glasova.

Koalicija „Pod lupom“ po prvi put prati i informacije o izlaznosti na izborima. Zabilježena izlaznost na Lokalne izbore 2020. do 18:00 sati je 48, 8 % (sa marginom statističke greške od +/- 1,15% na intervalu tačnosti od .95%).

Koalicija „Pod lupom“ zaprimila je oko 100 prijava građana o izbornim nepravilnostima na izborni dan. Najveći broj prijava odnosi se na nemogućnost ostvarivanja biračkog prava onih koji su pozitivni na COVID-19 ili se nalaze u izolaciji, prijave građana koji su pronašli da su registrovani za glasanje putem pošte bez njihovog znanja, prijave o promotivnom materijalu u blizini biračkog mjesta, prijave o kršenju izborne šutnje, prijave o kupovini glasova ili pritiscima na birače.

U Istočnom Novom Sarajevu je prijavljeno da je prilikom izlaska na glasanje birač utvrdio da se neko već potpisao na mjesto kraj njegovog imena u izvodu iz CBSa.