Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan sastanak

Koalicija za Mostar i BH blok zagovaraju javno glasanje za gradonačelnika

mostar sastanak (1)

Nerealno je bilo očekivati neke krupne odluke već na prvom sastanku. Spremni smo raditi, to je važno”, navela je Baralija

Predstavnici političkih subjekata koji će u naredne četiri godine participirati u Gradskom vijeću Mostara sastali su se danas, prvi put nakon lokalnih izbora u ovom gradu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak su, četiri dana prije konstituirajuće sjednice, inicirali čelnici BH bloka u gradu na Neretvi, s namjerom, kako su naveli, da svi ulože napor kako bi se izbjegle blokade i odmah po uspostavi Vijeća počeli rješavati nagomilani problemi.

Podsjetili su i kako je proces uspostavljanja funkcionalne i efikasne gradske administracije moguće ostvariti samo širokim dogovorom ključnih političkih aktera u Mostaru.

Domaćin sastanka Arman Zalihić rekao je da je razgovarano o svemu što očekuje novo Gradsko vijeće, a prije svega o problemima građana koje je potrebno hitno rješavati, s čime su se složili svi akteri. Dogovora o novom gradonačelniku nije bilo.

Njegova kolegica iz BH bloka Irma Baralija izrazila je zadovoljstvo zbog odziva predstavnika svih stranaka, kazavši i da je atmosfera bila konstruktivna.

“Nerealno je bilo očekivati neke krupne odluke već na prvom sastanku. Spremni smo raditi, to je važno”, navela je Baralija.

Kandidat za gradonačelnika Koalicije za Mostar Zlatko Guzin nije bio zadovoljan što na sjednici nije donesen nijedan konkretan zaključak.

“Mislio sam da ćemo danas zauzeti stav o javnom glasanju prilikom izbora gradonačelnika. Na tom fonu bio je BH blok. Dobro je što ćemo na prvoj sjednici krenuti u izbor. Trebat će svakako mnogo razgovora”, naveo je Guzin.

Mario Kordić rekao je da je današnji sastanak primjer za dalje djelovanje svih vijećnika i stranaka koje participiraju u Vijeću. Dodao je i da bi volio da se gradonačelnik izabere već na prvoj sjednici, koja će se održati u petak.

“Podsjećam da je ljetos potpisan takozvani Mostarski paket, u kojem smo se obavezali na izmjene statuta. Dosadašnji statut bio je nametnut, u nekim odredbama i protuzakonit i zato smatram da moramo sjesti i razgovarati o izmjenama. Meni je važno da izmjene i dopune ne budu kočnica daljim procesima, a svakako je mudro sjesti i razgovarati”, naveo je.

Novinare je interesovalo i ko će biti kandidat BH bloka za gradonačelnika Mostara – Irma Baralija ili Arman Zalihić.

“Već sam objavila da sam kandidatkinja Naše stranke. S SDP-om smo razgovarali na ovu temu, a ko će biti kandidat BH bloka znat ćemo nakon sastanka nekih organizacija unutar SDP-a, možda već sutra”, odgovorila je Baralija.

Vijećnik HRS-a Slaven Bevanda podsjetio je da rukovodeće ljude Vijeća predlažu klubovi naroda. U petak, kaže, očekuje prve prijedloge i možda već tad i izbor predsjednika Vijeća i njegovih zamjenika.

“Ne znam u ovom trenutku koja su to imena. HDZ u Klubu Hrvata kojem pripadam ima većinu i očekujem da to oni predlože”, jasan je bio Bevanda, najavljujući da će se o svemu HRS izjasniti nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Arman Zalihić, predsjednik SDP-a Mostar, najavio je da će tražiti izmjene Statuta tako da se u rukovodstvo Vijeća bira i jedan vijećnik iz reda ostalih.

“Vidjet ćemo kakvo će raspoloženje biti po ovom pitanju. Nadam se koncenzusu koji će nas dovesti da svi u Vijeću imamo jednaka prava”, kazao je.

Predstavnike medija interesovao je i njegov stav o tužbi koju je nedavno Grad podnio protiv Udruženja “Jer nas se tiče”.

“Deponija nema nijednu važeću dozvolu i to je samo novi pritisak na ljude koji se bore za svoje zdravlje i živote. Tužbe nisu osnovane, jer deponija nije legalna. Kada deponija nema okolinsku dozvolu, ona ustvari ne postoji i svako ima pravo da na to mjesto spriječi dovoz smeća”, rekao je.