BiH

Aerodrom Sarajevo

Stiglo 400 pakovanja vakcina protiv COVID-19 za RS

01/02/2021

Vakcine su smještene pod temperaturnim režimom u komori i u toku je carinski postupak uvoza. U ovom trenutku se još uvijek čeka rješenje Ministarstva zdravlja RS-a, s obzirom na to da je riječ o interventnom uvozu , kazao je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kazao je za Fokus da je stigao prvi kontigent vakcina protiv COVID- 19 za Republiku Srpsku ruskog proizvođača Sputnik V i da se ta pošiljka trenutno nalazi na Aerodromu Sarajevo.

S. DEGIRMENDŽIĆ

-Vakcine su smještene pod temperaturnim režimom u komori i u toku je carinski postupak uvoza. U ovom trenutku se još uvijek čeka rješenje Ministarstva zdravlja RS-a, s obzirom na to da je riječ o interventnom uvozu . Radi se o lijeku koji nije registrovan u BiH, ali je uvezen na osnovu interventnog uvoza i u tom slučaju nije neophodna registracija, ali je uslov da postoji rješenje o uvozu entiteskih ministarstava zdravlja, u ovom konkretnom slučaju Ministarstva zdravlja RS-a. Kad ta dokumentacija bude kompletirana carinski postupak će se završiti i te prve vakcine moći će ući u carinsko područje BiH- kazao je Kovačević za Fokus.

Kako Fokus nezvanično saznaje, u pitanju je 400 pakovanja u kojima se nalazi po pet flašica . S obzirom na to da su u zemljama regiona ranije saopćili da iz jedne flašice crpe pet doza vakcina to znači da je za RS stiglo 2.000 doza vakcina.

Još nije poznato ko će prvi u RS-u dobiti vakcinu protiv COVID- 19 , no ono što je poznato jeste da je taj entitet uspio uvesti vakcinu i prije države BiH i FBiH.

Kako je Fokus ranije pisao Ministarstvo civilnih poslova BiH proslijedilo je objedinjene zahtjeve za direktnom nabavkom vakcine protiv Covid 19 , a koje su ispostavile entitetske vlasti i Brčko distrikt predstavništvu Pfizer-a u BiH, te ambasadama Rusije i Kine u BiH,.

-Federacija BiH želi kupiti po 100 000 doza Gamaleya i Sinopharm cjepiva, te 200.000 doza BioNTech-Pfizer,Republika Srpska 80.000 Sinopharm i 50.000 BioNTech-Pfizer, Brčko distrikt po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8 000 BioNTech-Pfizer- naveli su prošle sedmice za Fokus iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kada je riječ o nabavi kroz mehanizme COVAX i EU, Ministarstvo civilnih poslova BiH, očekuje da će cjepivo biti isporučeno u prvom kvartalu ove godine..

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.