Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aerodrom Sarajevo

Stiglo 400 pakovanja vakcina protiv COVID-19 za RS

Caucasian female doctor scientist wearing protective clothing and face mask, using syringe for vaccination. Coronavirus covid 19 pandemic biohazard.
Caucasian female doctor scientist wearing protective clothing and face mask, using syringe for vaccination. Coronavirus covid 19 pandemic biohazard.

Vakcine su smještene pod temperaturnim režimom u komori i u toku je carinski postupak uvoza. U ovom trenutku se još uvijek čeka rješenje Ministarstva zdravlja RS-a, s obzirom na to da je riječ o interventnom uvozu , kazao je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH kazao je za Fokus da je stigao prvi kontigent vakcina protiv COVID- 19 za Republiku Srpsku ruskog proizvođača Sputnik V i da se ta pošiljka trenutno nalazi na Aerodromu Sarajevo.

S. DEGIRMENDŽIĆ

-Vakcine su smještene pod temperaturnim režimom u komori i u toku je carinski postupak uvoza. U ovom trenutku se još uvijek čeka rješenje Ministarstva zdravlja RS-a, s obzirom na to da je riječ o interventnom uvozu . Radi se o lijeku koji nije registrovan u BiH, ali je uvezen na osnovu interventnog uvoza i u tom slučaju nije neophodna registracija, ali je uslov da postoji rješenje o uvozu entiteskih ministarstava zdravlja, u ovom konkretnom slučaju Ministarstva zdravlja RS-a. Kad ta dokumentacija bude kompletirana carinski postupak će se završiti i te prve vakcine moći će ući u carinsko područje BiH- kazao je Kovačević za Fokus.

Kako Fokus nezvanično saznaje, u pitanju je 400 pakovanja u kojima se nalazi po pet flašica . S obzirom na to da su u zemljama regiona ranije saopćili da iz jedne flašice crpe pet doza vakcina to znači da je za RS stiglo 2.000 doza vakcina.

Još nije poznato ko će prvi u RS-u dobiti vakcinu protiv COVID- 19 , no ono što je poznato jeste da je taj entitet uspio uvesti vakcinu i prije države BiH i FBiH.

Kako je Fokus ranije pisao Ministarstvo civilnih poslova BiH proslijedilo je objedinjene zahtjeve za direktnom nabavkom vakcine protiv Covid 19 , a koje su ispostavile entitetske vlasti i Brčko distrikt predstavništvu Pfizer-a u BiH, te ambasadama Rusije i Kine u BiH,.

-Federacija BiH želi kupiti po 100 000 doza Gamaleya i Sinopharm cjepiva, te 200.000 doza BioNTech-Pfizer,Republika Srpska 80.000 Sinopharm i 50.000 BioNTech-Pfizer, Brčko distrikt po 20.000 Gamaleya i Sinopharm i 8 000 BioNTech-Pfizer- naveli su prošle sedmice za Fokus iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kada je riječ o nabavi kroz mehanizme COVAX i EU, Ministarstvo civilnih poslova BiH, očekuje da će cjepivo biti isporučeno u prvom kvartalu ove godine..