Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koalicije Hrvatsko zajedništvo: Ko će gospodariti šumama u HNK?

Delnice – Šumarstvo

Koalicija Hrvatsko zajedništvo ovim priopćenjem daje potporu obespravljenim radnicima JP „Šume Hercegovačko-neretvanske“ d.o.o Mostar u njihovu opravdanom traženju da se riješi njihov status, u čemu, sigurni smo, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Hercegovačko-neretvanske županije Donko Jović itekako može pomoći, naravno ako hoće, ali sagledavajući njegov dosadašnji odnos prema poljoprivrednicima, sumnjamo kako će išta poduzeti.

Naime, Donko izjavljuje kako je to definitivno politički problem i pitanje tko će u konačnici gospodariti šumama u HNŽ-u. Brani se kako se uz to veže i donošenje županijskoga zakona o šumama, što je, po njemu, također vrlo osjetljivo političko pitanje, ali kako postoji dobra volja (od kada?) partnera u Vladi i kako će ovo pitanje biti rješeno nakon listopadskih izbora.

Obespravljane radnike ne zanima politika. Oni žele raditi i od svoga rada živjeti. Žalosno je kako se dovedeni u stanje da mole za otkaz kako bi se prijavili na Zavod za zapošljavanje i tako imali barem zdravstveno osiguranje.

Istina, na Skupštini HNŽ-a donesen je Nacrt županijskog zakona o šumama, ali se nikada nije našao na dnevnom redu Vlade ove županije. Direktor Trpimir Jelić upozorava kako je šumsko dobro nelegalnom sječom do sada oštećeno za više od 100 milijuna KM, a nelegalna sječa cvijeta, što nekome očito odgovara. Iz Koalicije Hrvatsko zajedništvo pitaju ministra Jovića zar i on nije član te Vlade, pa ako je nemoćan pomoći obespravljenima, zar ne bi u duhu demokracije i morala trebao podnijeti ostavku.

I nije tako stanje samo u šumama. Čini se kako ministar Jović od šume ne vidi drveće ni kada su u pitanju vinogradari i otkup grožđa. Dok vinogradari muku muče kome prodati i onako cijenama obezvrijeđeno grožđe, Hercegovina je zatrpana oglasima o makedonskom grožđu koje se može nabaviti na raznim lokacijama po nižim cijenama.

Nije li nedopustiv takav odnos nadležnih prema onima koji od ove djelatnosti izdržavaju članove svoje obitelji? Je li to još jedan poticaj ovdašnjim vinogradarima u unaprijeđenju njihove djelatnosti? Ministre, hoćete li doći na manifestaciju „Dani berbe grožđa“ u Čitluku i moći u oči pogledati tamošnjim vinogradarima? Čekaju vas iz Vlade u Brotnju raširenih ruku i vinari i smiljari i maslinari i svi drugi poljoprivredni proizvođači, stoji u priopćenju za javnost Koalicije Hrvatsko zajedništvo.