BiH

Koc: Autoput Sarajevo-Beograd doprinijet će regionalnom razvoju

21/10/2017

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) veoma značajnim ocijenio to što je Turska uključena u projekat izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, te naglasio da će ovaj projekat imati veliki doprinos kako za infrastrukturni tako i za ekonomski razvoj regije.

Koc je na samom početku razgovora sa novinarom AA istakao kako Turska i Bosna i Hercegovina oduvijek imaju posebne odnose u historijskom i kulturološkom kontekstu, te naglasio kako su ti posebni odnosi svakako popraćeni ekonomijom i investicijama, o čemu, prema njegovim riječima, ponajbolje govore brojke.

“Naš obim trgovinske razmjene u 2015. godini iznosio je 542 miliona dolara, u 2016. povećan je na 600 miliona dolara. Ako pogledamo prvih osam mjeseci ove godine, ostvaren je rast trgovinske razmjene za 12 posto u odnosu na prethodnu godinu, tako da na kraju godine možemo očekivati obim trgovinske razmjene od 700 miliona dolara”, rekao je Koc.

Podvukao je kako je vrlo značajno da su jako dobri odnosi na političkom planu između Turske i BiH, popraćeni konkretno i na poljima ekonomije, investicija i trgovine.

Koc je podsjetio kako je prvi sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH potpisan 2003. godine, koji je još uvijek na snazi. No, kazao je kako se radi na novom sporazumu sa novim i pozitivnim elementima koji će ekonomske odnose podići na viši nivo.

“U vrijeme kada je potpisan prvi sporazum o slobodnoj trgovini naš obim trgovinske razmjene bio je 70 miliona dolara. Dakle, sa 70 miliona došli smo na 700 miliona dolara, mislim da je to vrlo jasan pokazatelj koliko se toga uradilo na ekonomskom planu. Iskreno se nadam da će ovaj odnos biti sve bolji, jer s obje strane postoji jaka politička volja”, poručio je Koc.

Kada su u pitanju posjete turskih zvaničnika, Koc je rekao kako je BiH zemlja u kojoj često borave turske delegacije na različitim nivoima.

Koc je najavio i dolazak ministra prehrane, poljoprivrede i stočarstva Republike Turske Ahmeta Esrefa Fakibabe, koji će naredne sedmice, 26. oktobra, boraviti u BiH na Poljoprivrednom poslovnom forumu koji će biti organizovan u Sarajevu.

Obzirom da je oblast poljoprivrede jedan od najznačajnijih faktora trgovinske razmjene dvije zemlje, posebno kada je riječ o izvozu BiH prema Turskoj, Koc je rekao kako vjeruje da će ovaj forum biti od velike koristi.

Autoput Sarajevo-Beograd doprinijet će regionalnom razvoju

Osvrnuo se i na projekat autoputa koji će spojiti Sarajevo i Beograd, kazavši kako su poruke predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana tokom posjete Srbiji jasno ukazale da će ovaj projekat dati veliki doprinos regiji i regionalnoj ekonomiji.

“To je jasno. I inicijativa za pokretanje ovog projekta, na način da je u nju uključena i Turska, ima poseban značaj. Dakle, ovaj projekat, osim što će doprinijeti ekonomiji, on će imati svoj značaj i u društveno-sociološkom kontekstu. Jedna od najvažnijih poruka bila je da su Turska, Srbija i BiH prihvatile ovaj projekat, te da će sve tri zemlje brzo raditi na njemu. Već su počeli radovi na stduijama izvodljivosti. Dakle, radovi na ovom projektu su počeli, a za to je bila najvažnija politička volja”, poručio je Koc.

FETO nema nikakvu budućnost

Ambasador Koc se osvrnuo i na borbu protiv terorističke organizacije FETO, koja je odgovona za pokušaj puča u Turskoj, u julu 2016. godine.

Kada su u pitanju aktivnosti FETO-a u BiH, Koc je rekao kako ova organizacija prvenstveno djeluje kroz svoje obrazovne ustanove.

“Informacije koje mi posjedujemo pokazuju da je znatno opao broj studenata u ovim školama, odnosno da su ove škole suočene sa poteškoćama. Ono što je također značajno istaći jeste da svršenici ovih škola nemaju budućnosti. Diplome su im nepriznate, ne mogu imati učešće u turskim kompanijama ili nekim investicijama u BiH. U tom smislu, poruke koje mi od ranije šaljemo očigledno stižu do roditelja i oni donose ispravne odluke”, rekao je Koc, te poručio kako očekuju da se škole povezane sa FETO-om u BiH zatvore.

Rekao je kako su Internacionalni univerzitet u Sarajevu, te obrazovne ustanove koje djeluju u okviru IUS-a, svakako adrese na koje roditelji iz BiH mogu poslati svoju djecu. Također, Fondacija Maarif je jedna od turskih ogranizacija koje aktivno djeluju u oblasti obrazovanja na području BiH.

Kada je riječ o bjeguncima FETO-a, Koc je rekao kako imaju blisku saradnju sa institucijama Bosne i Hercegovine, te da se i taj proces pomno prati.

Ambasador Koc se u nastavku osvrnuo na regiju Zapadnog Balkana kazavši kako ona predstavlja veoma značajan centar stabilnosti za regiju u cjelini, ali i za Evropu.

“Ako u Bosni i Hercegovini ili u nekoj drugoj regiji postoji neki problem, on neće uticati samo na regiju, nego i na kompletno područje. Stoga je i značajna poruka našeg predsjednika da se Balkan nalazi na tački koja je za Tursku veoma važna, kako u ekonomskom tako i političkom kontekstu. U tom smislu ovi projekti (autoput) i imaju poseban značaj. Zbog toga naši odnosi sa Srbijom, sa BiH, sadrže poruke koje obuhvataju cijeli Balkan”, rekao je Koc, te dodao kako smatra da “ekonomija i trgovina predstavlju budućnost i garanciju političke stabilnosti”.

Koc je također govorio o aktivnostima turskih organizacija u BiH, prvenstveno Ziraat Banke, zatim Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Instituta Yunus Emre, te aviokompanije Turkish Airlines. Kazao je kako sve ove kompanije i organizacije imaju značajne projekte u BiH, a činjenica da Turkish Airlines nekada ima i tri leta na dnevnoj bazi jasno se održava i na oblasti ekonomije i turizma.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.