Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koc: Razvoj saradnje u oblasti poljoprivrede, infrastrukture i turizma

haldun-koc-banja-luka

Haldun Koc, novoimenovani ambasador Republike Turske, po završetku nastupne posjete Banjaluci izjavi je da je veoma zadovoljan konstruktivnim sastancima koje je imao u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

On je istakao da je počeo proces imenovanja počasnih konzula Republike Turske u različitim gradovima u BiH.

“Kada je u pitanju Banjaluka, taj proces je na pragu da bude finalizovan do kraja i uskoro ćemo moći podijeliti s javnošću podatak da je taj proces okončan”, rekao je Koc u izjavi za AA.

Prema njegovim riječima, cilj je kada su u pitanju oblast trgovine i privrede da to budu osobe koje će unapređivati saradnju i jačati veze.

“Želja nam je što veći broj počasnih konzula Republike Turske u vašoj zemlji”, kazao je Koc.

Današnje sastanke u Banjaluci ocijenio je kao veoma ugodne i konstruktivne, jer se stvorila prilika da se razmotre mogućnosti za razvijanje saradnje u različitim konkretnim projektima.

“Prije svega, bilo je riječi o razvijanju projekata iz oblasti stočarstva, poljoprivrede, projekata infrastrukture i turizma”, kazao je Koc.

Prema njegovim riječima, svi njegovi sagovornici su konstatovali je da potrebno raditi na konkretnim projektima, koji će, između ustalog, uticati i na unapređenje kulturno-istorijskog naslijeđa BiH, biti od pomoći i pružiti mogućnosti za razvoj.

Između ostalog, konstatovano je da je otvaranje filijale i poslovnice Ziraat banke u Banjaluci i Srebrenici pozitivan pomak, a ova banka radi na povećanju broja filijala na području RS, i trenutno se govori o još tri mjesta.

“Bilo je riječi i o projektima Turske agencije za razvoj i saradnju TIKA koja je već realizovala veliki broj projekata na rekonstrukciji i pomoći nastradalim područjima i u periodu nakon razornih poplava koje su zadesile vašu zemlju. Imamo i veliki projekat u kojem sudjeluje TIKA. Govorim o rekonstrukciji vodotoka jedne rijeke. Različite su vrste projekata pred nama i drago mi je da smo imali priliku da ih saopštimo i da izrazimo nadu i uvjerenje da će oni u budućnosti biti nastavljeni”, kazao je Koc.

On se danas sastao s Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, te s Nedeljkom Čubrilovićem, predsjednikom Narodne skupštine RS, te sa Željkom Cvijanović, premijerom RS.

Kako je saopšteno iz Vlade RS, Željka Cvijanović, premijer RS, je ambasadoru Kocu predstavila mogućnosti i prednosti ulaganja u RS, te istakla opredijeljenost Vlade RS da pruži maksimalnu podršku svakom privredniku koji odluči da investira u RS. Zajednički je ocijenjeno da je dosadašnja privredna saradnja bila dobra, ali da postoji značajan prostor za njeno jačanje u različitim oblastima od zajedničkog interesa.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini sastao se i s Ramizom Salkićem i Josipom Jerkovićem, potpredsjednicima RS.

Salkić je nakon sastanka istakao da su zaželili dobrodošlicu i izrazili zahvalnost za dosadašnju podršku koju su imali prije svega povratnici Bošnjaci i Hrvati na prostoru ovog entiteta kroz agenciju TIKA.

“Podržali smo ih u njihovom nastojanju da još više ovdje ulažu u smislu ekonomskog oporavka i zapošljavanja ljudi. Kazali smo da je to neophodno i da bi bilo dobro koliko god je moguće više investitora da usmjere na ovaj prostor. Raduje nas da su razmišljanja da određene turske firme ovdje u BiH organiziraju dio svoje proizvodnje i na prostoru ovog entiteta kao i podrška procesu povratka”, rekao je Salkić.

Dodao je da širenje Ziraat banke vide kao mogućnost da što je moguće veći broj građana dođe do povoljnih kredita koji postoje u toj banci.