Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radončić i ostali: Viber poruke Dautbašića i Šahman

sudjenje-fahrudin-radoncic-5

Na suđenju za ometanje rada pravosuđa, Vještak iz Federalne uprave policije pročitao je poruke koje su razmjenjivali optuženi, među kojima i je poruka Bakira Dautbašića u kojoj poručuje Bilseni Šahman da mu je “žao što je uvukao u ovaj smrad”, javlja BIRN.

Adnan Bešić je u sudnici predstavio poruke viberom koje su razmjenjene tokom novembra i decembra prošle, te januara ove godine. U poruci od 30. novembra prošle godine, kako je navedeno, Šahman je proslijedila Dautbašiću poruku koju je dobila preko facebookea, a u kojoj stoji: “Poštovana kolegice, ne znam šta se dešava, ali ću saznati, iskreno se nadam da ćete se vratiti…”.

Na čitanje poruke je prigovorila Mirna Delalić, koja brani Šahman, uz obrazloženje da poruka izlazi van okvira optužnice. Tužilac je obrazložio da se u poruci vidi motiv zbog čega je Šahman sa Dautbašićem učestvovala u izvršenju djela, te da se stranački lobiralo da optužena dođe na mjesto direktora javne institucije ispred Saveza za bolju budućnost.

Reagirao je optuženi Fahrudin Radončić, uz konstataciju da Šahman nema veze sa ovim što tužilac priča. “Gospođa Šahman nije došla za direktoricu Apoteka. Bio je konkurs na osnovu kojeg je izabrana druga osoba”, dodao je Radončić.

Među porukama koje su razmjenjene 17. decembra su one u kojima Dautbašić piše Šahman da mu je “krivo što je uvukao u ovaj smrad” i da im je to “dobar nauk za ubuduće”, a tužilac Božo Mihajlović je rekao da se komunikacija odnosi na sastanak kod hotela Park u Vogošći. Četiri dana kasnije, kako je rekao vještak, Dautbašić je Šahman pisao na viber: “Sad me zvao FR” i “Sve je OK”.

U sudnici je pročitana poruka u kojoj Dautbašić govori da je advokat Asim Crnalić bio u posjeti “FR” i da mu se “smijao” što se zabrinuo oko jedne ženske osobe. U poruci je korišten pogrdan naziv za žene, nakon čega je reagirao Crnalić, jedan od Radončićevih branilaca, koji je rekao da u razgovorima sa optuženim nije pomenuo ikakav pogrdan naziv za žensku osobu. Tužilac je replicirao da se poruka odnosi na ono što Dautbašić prenosi Šahmanovoj i da je to njegovo tumačenje i kontekst.

Čitane su zatim poruke gdje Šahman pita Dautbašića gdje je, a on je odgovora: “FR”, te ga pita “Je li ono OK”, a optuženi odgovara “Super”. Tužilac je pojasnio da se ta komunikacija odnosi na posjetu notaru.

Optužnica tereti Radončića, Dautbašića, Šahman i Zijada Hadžijahića za ometanje rada pravosuđa, te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem. Radončić je, prema optužnici, naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić se tereti i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Prikazana je i poruka od 8. januara, odnosno poziv Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, koju je Šahman poslala Dautbašiću, na šta je Odbrana rekla da je glavna sarajevska tužiteljica Dalida Burzić već svjedočila na ove okolnosti.

Odbrana je ponovo prigovarala za većinu poruka, uz obrazloženje da se tiču intimnog života Dautbašića i Šahman, te da nema potrebe da se čitaju. Za neke poruke Odbrana je navela da nema potrebe da se čitaju, jer ih ne smetraju spornima. Vijeće je na kraju zaključilo da se stranke u postupku dogovore koje će se poruke prezenzirati, odnosno čiji sadržaj će tužilac redigovati, za šta su dobili rok do narednog ročita.

Nastavak suđenja je planiran za 21. decembar, kada će Bešić nastaviti sa čitanjem poruka.