Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koc sa bh. zvaničnicima: Investitori iz Turske dobrodošli u BiH

Haldun Koc – sastanak

Efikasna pravna saradnja, unapređenje legislative i pravovremena razmjena informacija u borbi protiv terorizma, imperativi su svih zemalja koje se suočavaju sa ovom vrstom globalne prijetnje, zaključeno je tokom današnjeg sastanka ministra pravde BiH Josipa Grubeše i ambasadora Turske u BiH Halduna Koca, prenose Anadolu Agency (AA).

Grubeša je posebno istakao opredjeljenost ministarstva da maksimalno unaprijedi sve zakonske mehanizme za borbu protiv terorizma.

“Kažnjavanje odlaska na strana ratišta namjeravamo dodatno proširiti. Pripremljene su nove izmjene Kaznenog zakona BiH kojim se inkriminiraju i druge aktivnosti povezane sa ovom vrstom kaznenenog djela, kao što je pribavljanje sredstava za odlazak na strana ratišta”, naglasio je Grubeša, pojašnajvajući također da je, u skladu sa zaključcima Parlamentarne skupštine BiH planirano u Kazneni zakon BiH dodatno ugraditi odredbe kojima se za kaznena djela terorizma onemogućava ublažavanje kazne i zamjena kazne zatvora novčanom kaznom.

Koc je izrazio veliku podršku aktivnostima Bosne i Hercegovine u svim segmentima koji doprinose stabilazaciji zemlje: “Stabilnost mora biti osigurana kada imate jasne ciljeve – sigurnost i prosperitet koji donosi put ka EU, i taj cilj je Bosni i Hercegovini sve bliži.”

Grubeša je informisao ambasadora o uloženim naporima ministarstva da što prije odgovori na upitnik EU, uskladi regulative te što je prije moguće otvori pregovore.

“Ministarstvo pravde BiH spremno odgovora na sva pitanja EU i očekujemo da ovaj proces bude završen u zadatim rokovima, kako bi smo mogli pristupiti ispunjavanju narednih obveza”, rekao je Grubeša.

Reforme pravosudnog sistema i stvaranje pravne sigurnosti prioriteti su rada Ministarstva pravde BiH, ali i uslov daljnjeg razvoja i jačanja ekonomske i svake druge vrste suradnje dvije države, a Republika Turska će nastaviti pružati podršku svim reformama koje vode većem i ubrzanijem prosperitetu Bosne i Hercegovine, zaključeno je tokom današnjeg sastanka.

I premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković ugostio je danas u njegovoj nastupnoj posjeti Kantonu ambasadora Koca.

Sastanak je bio prilika za razgovore o do sada uspostavljenoj saradnji na mnogim poljima javnog života, od kulture, privrede, obrazovanja. Prema riječima ambasadora Koca, Turska i njen narod i privrednici ostaju otvoreni za jačanje tih veza, za pokretanje novih projekta i ulaganja pogotovo u cestovnu infrastrukturu.

Povezanost BiH i Turske je vidljiva na svakom koraku i, kako je istakao premijer Konaković, sigurni smo da ćemo još širiti i razvijati polja naše saradnje. Turizam kao okosnica privrednog razvoja Sarajeva i čitave države otvara brojne mogućnosti zajedničkog djelovanja.

Naglasio je da je kičma bh. turizma povezanost sa turskim aerodromima, jer ona značajno otvara brže puteve iz cijelog svijeta prema našoj državi te da postoji obostrani interes da se ta povezanost i poveća.

Konaković je pozvao turske privrednike da koriste benefite koji ovdje postoje u privrednoj povezanosti sa zemljama EU, a koje je naša država dobila potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Turska je sigurno među najvećim prijateljima koja nedvojbeno pruža svoju podršku Bosni i Hercegovini, njenoj stabilizaciji i njenom putu prema evroatlanskim integracijama”, poručio je Koc te dodao da u Turskoj duboko cijene razumijevanje i podršku koja je odavde pružena demokratski izabranoj vlasti u Turskoj u periodu pokušaja državnog udara u julu mjesecu prošle godine.