Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koc: Turska od početka podržava evropske procese BiH i podržavat će ih

BiH

koc

Ambasador Republike Turske u Bosni Hercegovni Haldun Koc je, govoreći o važnosti članstva BiH u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u, poručio kako se ponekad u BiH o njegovoj zemlji nastoji stvoriti drugačija percepcija, ali, kako je rekao, Turska je zemlja koja snažno podržava i nastavit će podržavati evropski put BiH.

Koc je u razgovoru s novinarom Anadolu Agency govorio o odnosima Turske i BiH, kao i o projektu autoputa Beograd – Sarajevo, koji se planira graditi uz podršku Republike Turske.

Naglasio je kako će projekat autoputa biti važna linija koja povezuje Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Dodao je kako je prema zahtjevu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogan plan da se gradi tzv. prsten autoput, koji će obuhvatiti dvije trase, te podsjetio da su ove godine obavljeni razgovori u vezi sa studijom izvodljivosti autoputa Beograd – Sarajevo.

Koc je rekao kako je autoput Beograd – Sarajevo projekat koji će zasigurno doprinijeti prosperitetu i ekonomskom razvoju regiona.

“S obzirom na sve te aspekte koji će doprinijeti razvoju, ovo je projekat koji smo mi podržavali, iza kojeg stojimo i koji ćemo nastaviti da podržavamo. Cilj Turske je da se ovakvim projektima da doprinos ekonomskom razvoju regije. Koliko Bosna i Hercegovina i Balkan budu imali stabilnosti, Turska će na jedan način u tolikoj mjeri ostvariti svoje ciljeve”, poručio je ambasador Koc.

Ambasadora Turske u BiH pitali smo i za mišljenje o razvoju ekonomskih odnosa na relaciji Sarajevo – Ankara.

“Podaci o trgovinskoj razmjeni u prvoj polovini ove godine pokazuju pozitivnu sliku. Snažna turska ekonomija, kao i blizina naše zemlje regionu pozitivno su se refletovali na trgovinu”, rekao je Koc.

Trgovinska razmjena između BiH i Turske u posljednje tri godine na godišnjem nivou povećava za oko 100 miliona dolara, otkrio je turski ambasador.

“Trgovinska razmjena 2015. godine iznosila je 500, 2016. godine 600, prošle godine 700, a ove godine očekujemo da će ona dostići cifru od 850 do 900 miliona dolara”, istakao je Koc, dodavši da je “rast trgovinske razmjene u prvoj polovini godine za 22 posto veći u odnosu na isti period prošle godine”.

“Imamo veliki cilj. Vrlo blizu smo cilju od milijardu dolara, koji je ranije postavio i naš predsjednik Recep Tayyip Erdogan”, rekao je Koc.

Prema riječima ambasadora, turski investitori veoma su zainteresovani za BiH. Ipak, istaknuo je kako bh. intitucije moraju poduzeti dodatne korake koji će biti poticaj za nove investicije.

“Mislim da bi to bilo korisno kako bi ovdje privukli velike investitore”, smatra Koc.

U tom smislu, istaknuo je kako je od posebog značaja Sporazum o slobodnoj trgovini između Turske i BiH, koji, kako je kazao, sadrži poticajne elemente za trgovinu i investicije.

Kad je riječ o borbi protiv terorističke organizacije FETO, koja kroz svoje obrazovne institucije djeluje i na poručju BiH, ambasador Koc je istakao kako se na tom planu vodi bliska saradnja sa bh. institucijama.

Podsjetio kako su roditelji u BiH upozoreni da za njihovu djecu nema budućnosti u FETO obrazovnim institucijama te potvrdio kako su se roditelji i odazvali na te pozive.

“Kao rezultat toga možemo vidjeti da je znatno opao broj učenika u FETO-ovim obrazovnim ustanovama, ali i to da su ove ustanove u značajim finansijskim problemima. Ovo jasno govori koliko je bilo tačno ono na što smo mi ranije upozoravali”, naglasio je Koc.

Dodao je kako su kao alternativa za sve đake koji su napustili te škole otvorene obrazovne institucije Fondacije Maarif.

“Veoma smo sretni što je Fondacija Maarif uspješno završila sve pripreme i počela sa radom u ovo školskoj godini. To je izuzetno značajan korak. Dakle, mi sada imamo priznate škole koje su prihvaćene i od strane Republike Turske. U tom smislu, naglašavamo da svoju djecu slobodno možete slati u ove škole. Osim toga, u BiH su od ranije prisutni Međunarodni univerzitet u Sarajevu (IUS) i škole pri ovom univerzitetu”, rekao je Koc, naglasivši kako je vrlo značajno da FETO škole u BiH što prije prestanu djelovati.

Na kraju razgovora, turski ambasador se dotakao i općih izbora u BiH, koji će biti održani 7. okobra ove godine.

“Jedinstvo, integritet i stabilnost BiH su veoma važni. Stoga je i vrlo značajno da u periodu predizborne kampanje svako bude oprezan i suzdrži se od izjava koje će izazvati provokacije. Suzdržavanje od separatističke i destruktivne retorike doprinijet će tome da izbori prođu u ugodnijoj i pozitivnijoj atmosferi”, rekao je Koc.

Podvukao je kako članstvo u Europskoj uniji (EU) i NATO-u predstavljaju dominantne elemente u pogledu budućnosti BiH.

“Kada je riječ o evropskim procesima, možemo primijetiti da se Turska ponekad, provokativno ili manipulacijiski, želi prikazati u jednoj različitoj dimenziji ili percepciji. Pozicija i politika Turske na tom planu su vrlo jasne. Turska je od početka podržavala evropske procese BiH, snažno će ih podržavati i u budućnosti”, poručio je Koc.