Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kod Prijedora hrast star 600 godina, kod njega su isprošene mnoge djevojke

hrast – prijedor1

Srpska pravoslavna crkva Svetoga proroka Ilije nalazi se u Marićkoj, naselju udaljenom oko 25 kilometara od Prijedora u BiH, i zajedno sa pratećim objektima 2010. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

U sklopu kompleksa crkve, nalazi se i hrast lužnjak star oko 600 godina. Nekada je bio visok više od 30 metara. Hrast je vlasništvo crkve Svetog proroka Ilije, i nalazi se uz samu crkvu.

hrast - prijedor2

Crkva u Marićkoj podignuta je 1870. godine, a obnovljena 2003. godine. Predstavlja vrijedan i izuzetno dobro očuvan primjer drvenih crkava brvnara u Bosni i Hercegovini.

Slaviša Pančić, sveštenik u parohiji Marićka, za Anadolu Agency (AA) je kazao da je hrast dio crkve i porte.

“Hrast kao stablo je dio ove crkve i porte i, naravno, uljepšava ovo mjesto. Marićka je poznata po hrastu i po staroj drvenoj crkvi. Kod ovog hrasta je mnogo djevojaka upoznalo momke, ali i sklopljeno mnogo brakova”, ispričao je Pančić.

Mnoge djevojke su zaprošene i isprošene baš kod tog hrasta.

hrast - prijedor

“Međutim, u ovim godinama je toga sve manje i manje. Ali hrast je star, kako kažu istraživači sa Šumarskog fakulteta, oko 600 godina. Sada je oronuo, ali još se drži. Pazi se na njega. Hrast je kulturni spomenik BiH, kao i sama crkva. Zanimljiv je ljudima koji dolaze ovamo”, poručio je Pančić.

Dodaje da ovaj hrast zauzima prvo mjesto u BiH i po svojim gabaritima, ali i starosti.