BiH

mostar

Kod Starog mosta ima turista, ali nisu iz inostranstva

14/06/2020

Ugostiteljski objekti, dućani i radnje u Starom gradu s ukidanjem restrikcija uslijed pandemije, ponovo su otvorili svoja vrata, međutim prihodi su bez turista iz inostarnstva minimalni

Mostar su svih minulih godina u proljetnim i ljetnim mjesecima posjećivale hiljade turista ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i regiona, ali i cijelog svijeta. Posebno je ukije bilo živo u starom dijelu grada oko Starog mosta.

Međutim, ove godine pandemija koronavirusa čini svoje, pa je i broj turista u Hercegovini značajno smanjen. U to smo se uvjerili današnjom posjetom Starom gradu, gdje smo susretali tek manji broj domaćih turista. Na strance se još uvijek čeka, a svi su složni da bi upravo njihov povratak u grad probudio turizam i donekle spasio sezonu.

Zamjenik direktora Turističke Zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Semir Temim u izjavi za Anadolu Agency (AA) rekao je da se novi procvat turizma u Hercegovini može očekivati kada se stvari u Evropi potpuno normaliziraju po pitanju COVID-a 19. Dobra stvar je, ističe, što se granice otvaraju.

“Ključ za nas je otvaranje granica za putnike iz svih evropskih zemalja, a ne samo onih koje nas okružuju. Vidjet ćemo kako će stanje biti sa koronavirusom u narednim danima i mjesecima. Ako granice tokom ljeta postanu prohodne, mi ćemo spasiti ono što se spasiti može“, rekao je Temim.

Trenutno su u staroj jezgri Mostara oko Starog mosta najčešći turisti iz drugih bh. gradova.

“U toku je reklamna kampanja koju smo nedavno pokrenuli za domaće turiste. To ćemo raditi u narednom mjesecu, a možda i kasnije. Očekujemo da granice uskoro postanu prohodne za sve“, dodao je Temim.

Ugostiteljski objekti, dućani i radnje u Starom gradu s ukidanjem restrikcija uslijed pandemije, ponovo su otvorili svoja vrata, međutim prihodi su bez turista iz inostarnstva minimalni.

Domaće stanovništvo koje živi od turizma dane provodi pripremajući se za dolazak turista, a neki od njih danas su vrijeme kratili igrajući tavlu ispod Starog mosta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.