napredak i preporod

Kodrić i Topić razmjenili pisma povodom mise u Sarajevu

topic-kodric

Predsjednik BZK „Preporod“ Sanjin Kodrić odgovarajući na Topićevo pismo ističe da je svjestan šta su Topić, HKD „Napredak“ i Katolička crkva učinili za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu

Bivši predsjednik HKD Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić uputio predsjedniku Bošnjačke zajednice kulture Preporod prof. dr. Sanjinu Kodriću pismo povodom najave služenja svete mise u sarajevskoj katedrali Srca Isusova za stradale na Bleiburgu 1945.

Topić u ovom pismu podsjeća da u ovako uzavreloj situaciji razum i argumenti malo vrijede.

On navodi u pismu da su Katolička crkva i kard. Vinko Puljić od početka pomagali BiH u svakom smislu.

Papa Ivan Pavao II. je 263 puta govorio o BiH. Tko je govorio toliko? Pa Vatikan je među prvima priznao BiH, poslao nuncija. Zar bi to bilo učinjeno da Crkva i kard. Puljić nisu davali informacije i poticaje. Na poticaj Pape i Crkve preko Caritasa je došla velika pomoć u BiH i kao što je poznato dijelila se svima: katolicima, muslimanima, pravoslavnima i ostalima. Mnogi su tome živi svjedoci.

I sad kardinal i katolici ne smiju imati misu u svojoj katedrali. Splet je nesretnih okolnosti da je tako, jer Kardinal ni drugi ne mogu putovati u Bleiburg radi koronavirusa. Inače ne bi ova misa bila u Sarajevu, nego u Bleiburgu. To mnogi uopće ne uvažavaju. Neki tako govore u javnosti kao da će Crkva i kardinal na misi obnoviti NDH!!! Samo treba netko još kazati da je Crkva proizvela i samu koronu da ne bi morali ići u Bleiburg. Zar to nije strašno? Ispada da su kardinal i ja i svi mi sudjelovali u II. svjetskom ratu, da smo počinili strašne zločine, iako nismo bili ni rođeni. Tzv. “antifašisti” i njihovi sljedbenici nas optužuju za ono s čime mi nemamo nikakve veze, osim što su neki od zločinaca bili naše vjere i naše nacije. Ima Hrvata u Kanadi i sad ako neki Hrvat ubije nekoga onda smo svi mi krivi i odgovorni? Ima katolika i u Indiji, zar smo mi krivi za neka njihova moguća ili stvarna zlodjela? Kakva je to logika i kakva je to ljudskost???, navodi se u pismu monsinjora Topića.

I sva se mržnja pokazala i to povodom slučajne molitve u Sarajevu. Nije misa politički miting, nije simpozij o II. svjetskom ratu, nije prosudba o Jasenovcima, Bleiburzima niti o bilo čemu, nego dobra i fina molitva za duše stradalih. Crkva je osudila zločine u Jasenovcu, Bleiburgu, Glini, Srebrenici i sve druge. I osobno sam i kao predsjednik Napretka išao u Jasenovac i Bleiburg, Srebrenicu, Ahmiće i Križančevo selo. Misa je božanski čin, i netko se stavlja iznad Boga, naravno ateisti mogu i to raditi, jer za njih Bog ne postoji, ali vjernici bilo koje vjere to ne bi trebali ni pomišljati dovoditi u pitanje. Ovdje je sporedan motiv i povod, navedeno je u pismu .

Čitav svijet će saznati da se katolici Sarajeva a i BiH osjećaju vrlo ružno i ugroženo, vrlo nesigurno. I sam sam uz druge promovirao Sarajevo kao “europski Jeruzalem” u BiH i u inozemstvu. Svi tzv. antifašisti i njihove pristalice ugrožavaju i dobrano ruše pojam Sarajeva kao “europskog Jeruzalema” i poručuju da ovdje nema mjesta za katolike. To je njihova odgovornost. Mi koji smo se borili i borimo i to iskreno za ekumenizam, dijalog i suživot osjećamo se izigranim i prevarenim. Sad likuju oni koji su nam govorili da smo naivni i da je to uzaludan trud. Sad je tužan i sveti papa Ivan Pavao II,poručio je Topić.

On smatra da je reis Kavazović dao dobar intervju, ali ni to nije bilo dovoljno da se zaustavi medijsko linčovanje Crkve i katolika.

Predsjednik BZK „Preporod“ Sanjin Kodrić odgovarajući na Topićevo pismo ističe da je svjestan šta su Topić, HKD „Napredak“ i Katolička crkva učinili za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Svjestan sam sve silne pomoći, podrške, zagovaranja i pomaganja na raznorazne načine, kao što sam svjestan da bi bez ovoga mnogi procesi u ratnim i svim kasnijim godinama tekli bitno drugačije, počev od samog stjecanja i priznanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine, pa nadalje. Nema nikakva razloga sumnjati u namjere Vaše, HKD „Napredak“ i Katoličke crkve u svim ovim nastojanjima i pregnućima. Volio bih da znate i da uvijek na umu imate da sam ja samo jedan od mnogih, uistinu mnogih, koji tako misle kako u našoj intelektualnoj i kulturnoj zajednici, tako i u našem društvu uopće, a posebno u BZK „Preporod“, navodi se u pismu predsjenika BZK Preporod

Kordić smatra da tenzije koje su se javile ovih dana mogu s pravom navesti na drugačije zaključke, te ističe da u potpunosti razumije kako se u ovom trenutku osjećaju komšije i prijatelji Hrvati i katolici u kontekstu aktuelnih optužbi i krivljenja.

Ovo pišem i zato što želim da odagnam Vaše razočarenje i gorčinu, kao i razočarenje i gorčinu svih drugih naših komšija i prijatelja. Želim da ponovo povratimo međusobno povjerenje i naklonost jednih prema drugima, da oživimo sklad i konstruktivnost među našim narodima, i svim drugim narodima i građanima u Bosni i Hercegovini. Ovo zvuči kao niz fraza koje se kod nas prigodno izgovaraju, a kojih se često i ne držimo stvarno, no ja iskreno vjerujem u to i svoj rad i djelovanje usmjeravam ka tome. Samo tako može nam svima biti dobro u ovoj našoj lijepoj zajedničkoj domovini, navodi se u Kodrićevom pismu.