Uoči sutrašnje sjednice

Koga će VSTV imenovati za sudiju Vrhovnog suda FBiH?

VSTV-sjednica-1-1200×675

Odluka o imenovanju Sanele Kovač-Grabonjić na poziciju sudije u Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, poništena je jer je naknadno utvrđeno da jedan od kandidata koji je uredno dostavio prijavu po ovom konkursu za poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH, nije pozvan na intervju i nije učestvovao u konkursnoj proceduri, iako je ispunjavao sve uslove i blagovremeno dostavio prijavu

Piše: Istraživački tim Fokusa

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH na sutrašnjoj sjednici trebalo bi izvršiti imenovanje više sudija u kantonalnim i općinskim sudovima u FBiH i RS, te jednog sudije u Vrhovni sud Federacije BiH.

Ono što je zanimljivo u ovom izboru jeste to da se s pomnom pažnjom prati izbor sudije u Vrhovni sud FBiH, naročito zbog činjenice što je na ovu poziciju ranije već bila imenovana Sanela Kovač-Grabonjić, no ta odluka je poništena na telefonskoj sjednici VSTV-a održanoj 29. juna.

Prema obrazloženju VSTV-a Odluka o imenovanju Sanele Kovač-Grabonjić na poziciju sudije u Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, poništena je jer je naknadno utvrđeno da jedan od kandidata, koji je uredno dostavio prijavu po ovom konkursu za poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH, nije pozvan na intervju i nije učestvovao u konkursnoj proceduri, iako je ispunjavao sve uslove i blagovremeno dostavio prijavu.

Kako saznajemo, iz prvobitnog konkursa izostavljen je kandidat Smajo Šabić, doktor nauka i aktuelni predsjednik Parničnog odjeljenja i zamjenik predsjednika Općinskog suda u Zenici.

Faksimil obrazloženja VSTV-a sa sjednice 29.juna: Prvobitni konkurs poništen zbog manjkavosti

– Prilikom donošenja odluke o imenovanju na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH po navedenom konkursu, Vijeću na sjednici održanoj 25.06.2020. godine, nije bila poznata činjenica o manjkavosti konkursne procedure, a što bi predstavljalo razlog da Vijeće na toj sjednici ne donese odluku o imenovanju na poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH, dok se ta manjkavost ne otkloni-navedeno je u tadašnjem obrazloženju VSTV-a.

Nije poznato kako je moglo doći do toga da kandidat, odnosno sudija Šabić, koji je uredno dostavio prijavu po ovom konkursu za poziciju sudije Vrhovnog suda Federacije BiH, nije pozvan na intervju i nije učestvovao u konkursnoj proceduri, iako je ispunjavao sve uslove i blagovremeno dostavio prijavu”.

No, u međuvremenu konkursna procedura je ponovljena i Šabić, koji je “greškom” izbačen iz prvobitne utrke za poziciju sudije u Vrhovnom sudu FBiH na novom konkursu, kako saznaje Fokus.ba, pozicionirao se kao prvorangirani kandidat s najvećim brojem osvojenih bodova, dok je Sanela Kovač-Grabonjić, po broju osvojenih bodova tek peta na rang listi kandidata?!

Hoće li činjenica da je Šabić najbolji i najuspješniji kandidat na drugom konkursu biti presudna da on bude i imenovan za sudiju Vrhovnog suda FBIH, a što bi s obzirom na to da je osvojio i najveći broj bodova bilo logično, znat će se već sutra.