Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: BiH može spasiti samo front čistog obraza i zdravog razuma

kojovic

Povodom jučerašnje sjednice Doma naroda FBiH oglasio se predsjednik Naše stranke i delegat u Domu naroda Predrag Kojović, kazavši kako je „sjednica, umjesto svoje ustavne funkcije – donošenja zakona, na koje čekaju građani Federacije – imala je funkciju još jedne potvrde raspada vladajuće koalicije”.

„Iako su bile predviđene kao tačke dnevnog reda, tačke koje su se odnosile na Zakon o PIO i Zakon o radu su skinute sa dnevnog reda. Isto se desilo i na Zastupničkom domu. Očigledno postoji ogromno odsustvo koordinacije između Vlade i parlamentarne većine. Vrijeme prolazi, građani su nezadovoljni, reformi nema“, kaže Kojović.

Predsjednik Naše stranke dodaje da „koalicija, po riječima onih koji je čine, na državnom nivou ne funkcioniše, federalna većina se počela osipati, Vlada ne šalje u parlamentarnu proceduru zakonske prijedloge iz reformske agende, Predsjedništvo BiH se u tri mjeseca sastalo samo dvaput, a članovi najviših organa Stranke demokratske akcije koji su na slobodi najveću pažnju posvećuju internim, unutarpartijskim, problemima. To dovoljno govori o njihovoj prirodi i njihovom shvatanju politike.“

„Ova vlast očigledno ne može zaustaviti korupciju, kriminal i pokrenuti ovu zemlju naprijed u ekonomskom i političkom smislu i zato će u narednom periodu intenzivirati međuetničke i druge sukobe, s ciljem da ‘dokažu’ do izbora da je država ravnopravnih građana nije moguća i da je pristajanje na etničku federalizaciju jedina opcija. Toj ideji se uspješno može suprostaviti samo front zdravog razuma i čistog obraza koji je istinski opredijeljen da gradi građansku, evropsku, BiH“, kaže Kojović.

Potencijal BiH je, kaže Kojović, „u ljudskim, posebno među mlađim generacijama, i prirodnim resursima je ogroman, ali ga vlast drži pod čizmom radi partijskih i ličnih interesa“.

„Svaki građanin ove zemlje treba sam sebe iskreno da pita šta želi sebi i svojoj djeci. Ako smatra da je daljnja etnička podjela zemlje na ‘etnitete’ kojima će, kao i do sada, vladati nacionalističke elite dobro, korisno, za njih i njihovu porodicu onda treba da glasaju za SDA, HDZ i njihove podružnice. Ako međutim smatraju, kao što mi smatramo, da BiH treba biti ustrojena na principima na kojima su ustrojene druge uspješne države članice EU, onda moraju smoći hrabrosti i mudrosti i glasačkim listićem reći nacionalističkim partijama: Imali ste dvije decenije da napravite državu, očigledno nećete ili ne znate, vrijeme je da šansu damo novim ljudima i idejama!“, zaključio je Kojović.