naša stranka

Kojović: Četnički pokret mora biti zabranjen!

kojovic

Ravnogorski četnički pokret je neofašistička organizacija i svaka sumnja na mogućnost njihovog terorističkog djelovanja je opravdana

Današnje okupljanje Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu osudili su iz Naše stranke čiji je predsjednik Predrag Kojović rekao sljedeće:

„Okupljanje četnika u Višegradu je čin prijetnje. Niti jednog razloga nema da se bilo koji povratnik i bilo koji slobodnomisleći čovjek koji ne razmišlja u skladu s ideologijom srpskog nacionalizma ne osjeti ugroženim kad gleda četničko postrojavanje.

Četnici ne ulijevaju nesigurnost samo ljudima u Višegradu ili Republici Srpskoj, nego i u Federaciji, jer evociraju uspomene na sve zločine koje je taj pokret počinio i u Drugom svjetskom i u posljednjem ratu.

Nema u prošlosti niti jedan valjan argument koji bi nam četnički pokret mogao učiniti opravdanim pod izgovorom na pravo na slobodu okupljanja kako nam to želi predstaviti vlast u RS.

Ravnogorski četnički pokret je neofašistička organizacija i svaka sumnja na mogućnost njihovog terorističkog djelovanja je opravdana. Stoga će Naša stranka činiti sve da taj pokret bude zabranjen. Pozivamo sve progresivne političke snage u BiH kao i međunarodnu zajednicu da nam se u tom zahtjevu pridruže.“

Kojović podsjeća kako se iz godine u godinu samo konstatira da se ništa ne mijenja po pitanju sankcionisanja govora i djela koje šire mržnju i netrpeljivost. Kad bi postojala politička i pravosudna volja da se širenju mržnje i propagiranju zločinačkih ideologija stane u kraj, za to bi se našlo načina i korištenjem postojeće zakonske regulative. Kako ovo nije slučaj, Naša stranka će predložiti izmjene krivičnog zakona u ovom smislu i insistirati na njihovoj dosljednoj primjeni.

“Pokušali smo to učiniti prije dvije godine u Parlamentu Federacije BiH, ali su zakon koji je u Predstavničkom domu usvojen u nacrtu HDZ i SDA jednostavno uklonile iz daljnje procedure. Sada će naš klub u državnom parlamentu preko svojih zastupnika predložiti izmjene zakona na državnom nivou i očekujemo da nas u tome podrže sve stranke koje baštine vrijednosti antifašizma” kazao je Kojović te najavio i podnošenje krivičnih prijava protiv organizatora skupa u Višegradu.