Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: Fizički napadi na neistomišljenike terenski je rad SDA

kojovic

Urednik političkog magazina Stav fizički je nasrnuo te zaprijetio smrću profesoru Enveru Kazazu na Filozofskom fakultetu u Sarajevu gdje Kazaz radi, saopćila je Naša stranka.

Razlog je Kazazovo dugogodišnje političko komentiranje čiji je kritički ton u velikoj mjeri usmjeren na politiku Stranke demokratske akcije (SDA), koju Stav brani, navela je također ova stranka.

– Nakon ovakvog čina, napadač više ne bi trebao pripadati uopšte medijskoj sceni BiH a kamoli biti na čelu jednog političkog magazina. SDA propagandisti izgubili su bitku riječima i prešli su na fizičke obračune. Pozivamo policiju i tužilaštvo da rade svoj posao te, kakav god bio ishod njihovog rada, pozivamo intelektualce da ne odustaju od javnog iznošenja svojih političkih stavova ma na koga se oni odnosili – rekao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Napad na profesora Kazaza je drugi fizički napad u posljednjih mjesec dana na pojedince koji nisu istomišljenici SDA, rekao je također Kojović podsjećajući da se prvo desio napad na Nedžada Latića, kada je ta stranka reagirala također.

– Tad smo upozorili da će neadekvatno reagiranje na napad na Latića proizvesti druge napade. To se i desilo. Krajnje je vrijeme za najširu društvenu osudu gušenja slobode govora u Sarajevu. Osim policije i tužilaštva, najmanje što možemo očekivati jest da akademska zajednica, nevladin sektor, mediji, kao i političke partije, bez izuzetka, poimenično, svako iz svog ugla, osudi napadače. U protivnom, može ih se smatrati saučesnicima – citat je iz današnjeg saopćenja.