Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kojović: Na osnovu čega Bradara prihvata stav Kluba Hrvata?

kojovic

Sudbina Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine još uvijek je neizvjesna.

„Zakon je pao“, tvrdi Klub Hrvata.

„Sjenica je zaključena“, izjavila je predsjedavajuća Doma Lidija Bradara.

„Kako ste odučili da je odluka jednog kluba jača od odluke drugog kluba. Klub Hrvata iznio je svoj stav, Klub Bošnjaka iznio je svoj stav, na osnovu čega vi prihvatate odluku Kluba Hrvata?, pitao je delegat iz Kluba Srba Predrag Kojović, ali nije dobio odgovor, piše Patria.

Predlagači Zakona o izbornim jedinicama u FBiH su poslanički klubovi u Predstavničkom domu SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a i delegat u Domu naroda Kojović. Oni tvrde da će zakon, bude li konačno usvojen, otkloniti blokade u konstituiranju federalnog Doma naroda. Prema tom Zakonu, u Domu naroda Parlamenta FBiH svaki od tri konstitutivna naroda u FBiH treba da ima najmanje po jednog delegata u Domu naroda iz svakog od deset kantona. HDZ, s druge strane, smatra da u tom domu narodi ne trebaju imati predstavnike iz svih kantona, već samo iz onih u kojim su većina, ili u kojima barem ima značajan broj tog naroda. Takav HDZ-ov prijedlog druge stranke ocjenjuju kao diskriminatoran.

Ranije je odbijeno uvrštavanje u dnevni red Zakona o izbornim jedinicama, nakon što je dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Drago Puzigaća ocijenio da je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama destruktivan po vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda. Danas su delegati ponovo pokušali raspavljati o tom Zakonu, ali delegati iz HDZ-a su smatrali da Zakon ne treba biti na dnevnom redu današnje sjednice.

„Uopće nije bilo potrebe da se ova sjednica zakaže“, rekao je delegat Ivo Tadić.

Delegat Aner Žuljević rekao je da Zakon o izbornim jedinicama treba ići na Ustavni sud BiH koji treba odlučiti da li taj zakon ugrožava vitalni nacionani interes jenog naroda, ali se HDZ protivi takvoj odluci.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Zakon na koncu ne bude usvojen, te da li će biti moguće implementirati izborne rezultate, Žuljević je rekao da implementaciju izbornih rezultata na koncu moraju osigurati OSCE, OHR i CIK.