Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom Parlamenta FBiH: Sjednica nastavljena bez delegata iz HDZ-HNS

dom naroda fbih

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) nastavljena je nakon dvočasovne pauze bez delegata iz HDZ-HNS-a, koji pripadaju Klubu Hrvata.

Kako javljaju federalni mediji, potpredsjedavajući ovog doma Jasenko Tufekčić pozvao je stručnu službu da pozovu predsjedavajuću Doma naroda Lidiju Bradaru da se vrati na svoje radno mjesto, međutim, nakon pauze ni ona, kao ni i ostali delegati hrvatskog naroda, uglavnom iz HDZ-HNS-a, nisu se pojavili u sali.

Na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda na dnevnom redu kao jedina tačka bio je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH podržali su danas većinom glasova Prijedlog zakon o izbornim jedinicama i broju mandata u federalnom Parlamentu, ali zbog činjenice da ovaj zakonski akt nije dobio potrebnu većinu u Klubu hrvatskog naroda konačnu riječ treba dati Zajednička komisija za usaglašavanje teksta zakona.

Bradara je danas saopštila da ovaj zakon nije usvojen ukoliko Komisija ne uspije da usaglasi tekst zakona, te da se u tom slučaju zakonski akt vraća predlagaču.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara istakao je, obraćajući se delegatima, da je njegov zadatak za štiti Ustav FBiH, te da shodno tome ovaj zakonski akt nije dobio potrebnu većinu.

Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH odobrio je 20. juna Predstavnički dom, takođe na vanrednoj sjednici, ali kao i svaki drugi zakon FBiH, ne može stupiti na snagu ako ga ne izglasaju oba doma.