reakcije

Kojović: Poražavajuće bi bilo da Evropa podrži ostanak nacionalista na vlasti

kojović – 4

Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim, vrijednostima EU takva bi izmjena protivrječila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put donio istu odluku; svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni dio teritorije, smatra Kojović

Povodom informacije da visoki predstavnik ratmatra nametanje izmjena Izbornog zakona u pravcu ispunjavanja HDZ-ovog zahtjeva koji se odnosi na izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH reagovao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Parlamentu BiH:

„Informacija da bi visoki predstavnik Schimdt u narednih nekoliko dana zakonodavnom intervencijom, de facto, implementirao dio zahtjeva koje je HDZ u toku propalih pregovora o ustavnoj i izbornoj reformi tvrdoglavo zastupao dolazi sa više strana.

Osim što je suprotna zdravom razumu i demokratskim, građanskim, vrijednostima EU takva bi izmjena protivrječila odluci Ustavnog suda BiH koji je o ovom pitanju raspravljao više puta i svaki put donio istu odluku; svi konstitutivni narodi taj status imaju na cijelom teritoriju BiH i da se prema tome politička prava koja izviru iz etničke pripadnosti ne mogu vezati samo za određeni dio teritorije.

A to je upravo ono što HDZ hoće, a visoki predstavnik im, izgleda, planira pokloniti. Hrvatski klub u federalnom Domu naroda bio bi, po najavljenim izmjenama, popunjen delegatima koji isključivo dolaze iz kantona u kojima su Hrvati apsolutna većina.

Naravno da se normalan čovjek upita: ako je primarna svrha federalnog Doma naroda da spriječi kolektivnu i pojedinačnu neravnopravnost i diskriminaciju po etničkoj osnovi, a što se uglavnom događa onima koji su u nekoj regiji manjina, zar nije logično dati jači glas onima koji dolaze iz sredina u kojima su manjina.

Ipak, najviše bode oči i srce mogućnost da upravo predstavnik EU suštinskim prihvatanjem HDZ-ovog razmišljanja pošalje užasnu poruku građanima BiH. Svim onim građanima koji sanjaju da će se naša zemlja jednog dana osloboditi ove kriminogene i nacionalističke noćne more i postati normalna, građanska država u kojoj smo svi jednaki na svakom pedlju BiH i jedni druge ne sudimo po vjeri i imenu nego po karakteru i ljudskim kvalitetima.

U drugom, tehničkom dijelu izmjena, o čijem se nametanju trenutno razgovara na nekoliko važnih mjesta, visoki predstavnik Schimdt će, navodno, implementirati nekoliko kozmetičkih izmjena kojima bi se navodno trebala umanjiti mogućnost krađe glasova. (Apsurdno je, u nedostatku bolje riječi, da se sprečavanje krađe glasova na izborima, kako se jasno pokazalo u proteklim pregovorima o ustavnim i izbornim reformama, smatra ustupkom opoziciji – ukoliko zauzvrat podrži daljnju etničku podjelu u BiH).

Svaki korak ka sprečavanju krađe glasova je koristan i dobrodošao osim kada služi isključivo da skrene pažnju sa suštinskih, političkih promjena u Izbornom zakonu.

Naravno da visoki predstavnik ima pravo zakonodavnog djelovanja. Ako donese odluku o kojoj se priča, njegova će odluka biti i legalna i legitimna.

Naša stranka nikad neće prihvatiti ojačavanje dosadašnje i uvođenje novih oblika diskriminacije građana BiH. Sve što radimo ima za cilj jedno: da BiH bude država svih njenih građana.

Duboko vjerujem da velika većina građana osjeća da je politička promjena koju će ova zemlja doživjeti u oktobru neizbježna. Nacionalistička garnitura koja ovu zemlju decenijama valja po blatu će otići ako tako odluče građani – a ja vjerujem da hoće.

Jedino što vladajuću nacionalističku garnituru može zadržati na vlasti je par dobro iskalkulisanih promjena u Ustavu FBiH i Izbornom zakonu po HDZ-ovoj logici o legitimnom predstavljanju.

Kroz parlamente takvi prijedlozi nisu prošli. Kroz političke pregovore takođe nisu prošli. Poražavajuće bi bilo da prođu jer je tako odlučila Evropa.“