Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kazna od 50 do 250 KM

Policija u Sarajevu kažnjava vozače električnih romobila koji voze trotoarom

elektricni-romobil-fena

Električnim romobilima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo počeli su novčano kažnjavati vozače električnih romobila koji se kreću trotoarom, potvrdili su Feni iz MUP-a KS.

– Zakonom o uređenju saobraćaja u Kantonu Sarajevo je između ostalog propisano da osoba koja upravlja električnim balansirajućim prijevoznim sredstvom i za kretanje koristi trotoar namijenjen kretanju pješaka, čini prekršaj iz člana 37. stav 5 navedenog Zakona te joj se može izreći novčana kazna u iznosu od 50 do 250 KM – kazao je Feni glasnogovornik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

Električnim romobilima je dozvoljeno kretanje biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, ali i kolovoznom trakom.

– Što se tiče romobila odnosno električnih balansirajućih prevoznih sredstava, dozvoljeno je da se kreću biciklističkim stazama i biciklističkim trakama, a na dijelu gdje nema tih staza i traka mogu koristiti kolovoz u širini od najviše jednog metra uz desnu ivicu kolovoza. Nije dozvoljeno kretanje trotoarom ovim sredstvima – istakao je Hadžiabdić.

Podsjetio je da je na području KS registriran određeni broj saobraćajnih nezgoda u kojima su učestvovale osobe koje koriste za prijevoz ta sredstva i pješaci.

– To je u svakom slučaju kažnjivo te će u narednom periodu policija postupati shodno važećim zakonskim odredbama – kazao je Hadžiabdić.