Kojović: Rusija negira odluke suda čiji je osnivač

kojovic
Naša stranka je iskazala razočarenje odnosom članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u slučaju neusvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici.
Isto počiva na činjenici da je predlagač rezolucije, Velika Britanija, u posljednja dva mjeseca intenzivno radila na prilagođavanju teksta koji bi bio prihvatljiv za sve strane u pregovorima, te znatno odstupila od početnih postavki kako bi zadobila podršku Ruske Federacije.
“Prije par dana smo imali izjavu ruskog ambasadora u Sarajevu koji je potvrdio da Rusija priznaje činjenice utvrđene pred Haškim tribunalom, te ovo što se sada dogodilo možemo samo smatrati politizacijom pitanja pravde, utvrđivanja odgovornosti za zločine i igranje osjećanjima žrtava”, kazao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.
“Kada se Rusija, kao stalna članica Vijeća sigurnosti, odluči da ne poštuje međunarodno-pravni poredak ignorisanjem odluke Haškog tribunala, suda čiji je i ona osnivač, onda se s pravom postavlja pitanje da li Rusija, poput Musolinijeve Italije nekad, čini sve da Ujedinjene nacije dožive sudbinu koju je doživjela Liga naroda” rekao je Kojović.
Kojović je dodao, “nakon nedjelovanja 1995, neusvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici 2015. je još jedno moralno posrnuće Ujedinjenih nacija, i krivac je ovaj put Rusija.
Svako ko želi dobro srpskom narodu ohrabrio bi na svaki mogući način suočavanje sa prošlošću i priznanje genocida u Srebrenici, jer je to pretpostavka za novu šansu u odnosima država i mir na Balkanu. Rusija je danas pokazala da su joj vlastiti interesi i politička trgovina važniji od istine.”