Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koldžo za Fokus.ba: Iza mojih riječi stoji preko 1.100 realizovanih projekata

koldzo

Aktuelni načelnik sarajevske općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo na predstojećim lokalnim izborima ponovo će nastupiti kao kandidat za načelnika ispred Stranke demokratske akcije (SDA), uz podršku Saveza za bolju budućnost (SBB).

U intervjuu za Fokus.ba osvrnuo se na protekle četiri godine mandata, predstavio je svoje prioritete ukoliko mu građani ponovo ukažu povjerenje, te govorio o očekivanjima koalicije SDA-SBB od predstojećih izbora.

Kako gledate na protekli period na mjestu načelnika općine Novo Sarajevo i koji su to realizirani projekti koje biste izdvojili?

Koliko rada, truda i zalaganja, toliko i uspjeha, a koliko sam radio i u tome uspio najbolje govori preko 1.100 realizovanih projekata iz oblasti komunalne i saobraćajne infrastrukture, kapitalni projekti, projekti iz oblasti obrazovanja, sporta, stalna briga o najmlađima, ali i najstarijima, kao i najugroženijim kategorijama stanovništva. Slobodan sam reći da sam čovjek od djela, a ne riječi.

U tom smislu, realizovano je niz projekata kako bismo poboljšali saobraćajnu infrastrukturu, unaprijedili komunalnu infrastrukturu, unaprijedili stanje zelenih površina, poboljšali opću sigurnost građana i stvorili kvalitetan prostor sa obrazovno-kulturnim i društvenim sadržajima.

Radili smo i na poboljšanju uslova života osoba treće životne dobi, poboljšanju stanja u oblasti sporta, brinuli o učenicima, studentima, te djeci bez oba roditelja kroz dodjelu stipendija, kontinuirano pružali pomoć boračkoj populaciji. Unaprijedili smo i javnu upravu i poboljšali poslovno okruženje.

Koji su to Vaši prioriteti u naredne četiri godine?

Općina Novo Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave i servis građana je više godina pokretač u stvaranju i poboljšanju ukupne ekonomske situacije, posebno kroz programe podrške lokalnom ekonomskom razvoju, javnom i transparentnom procesu planiranja, efikasnom donošenju i izvršenju budžeta, uslova i ambijenta za stvaranje partnerstva između Općine, privrednog i nevladinog sektora.

U narednom periodu nastavit ćemo sa provođenjem ranije utvrđenih ciljeva definisanih Strategijom razvoja Općine Novo Sarajevo, a prioritet nam je izgradnja ambulante i mjesnih zajednica u naselju Hrasno i Hrasno brdo, zatim izgradnja podzemne garaže u MZ Željeznička u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja KS, izgradnja sedam kružnih tokova na području općine, izgradnja bazena, izgradnja sportskog igrališta na Hrasnom brdu, unapređenje saobraćajne infrastrukture (cesta i parkinzi), zatim zaštita i revitalizacija Vilsonovog šetališta u skladu sa ekološkim standardima i uređenje istog dodavanjem novih sadržaja, unapređenje odvoženja i prikupljanja otpada na području općine izgradnjom podzemnih kontejnera, unaprjeđenje poslovnog okruženja u cilju privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta, povećanja sredstava za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih.

Kako do većeg broja zaposlenih i kako spriječiti mlade ljude da odlaze iz BiH?

Jedan od naših strateških ciljeva je Općina Novo Sarajevo – općina sa rastućom ekonomijom temeljenom na razvijenom sektoru usluga, što namjeravamo ostvariti kroz unaprjeđenje poslovnog okruženja u cilju privlačenja investicija i otvaranja novih radnih mjesta, obezbjeđenje sredstava za samozapošljavanje i zapošljavanje mladih, zatim kroz uspostavu partnerskih odnosa sa privrednim sektorom i razvojnim institucijama, razvoj javno – privatnog partnerstva, provođenjem programa obuke, prekvalifikacije za nezaposlene, razvoj turističke ponude, podrškom poduzetništvu i razvoju malih i srednjih poduzeća u sektoru usluga i to prevenstveno u području visokih tehnologija i kreativne i kulturne industrije.

Obzirom da Općina Novo Sarajevo, prema svim pokazateljima predstavlja poslovno, urbano, razvojno središte glavnog grada BiH, te da osnovni ekonomski pokazatelji ukazuju da je Novo Sarajevo jedna od najrazvijenijih općina trudit ćemo se da ispunjavanjem naših strateških ciljeva učinimo toliko da mladi ljudi ostaju u našoj državi, te svojim znanjem doprinose jačanju svih struktura. Kao jedan podsticaj mladima, mi smo Općina koja godišnje najviše izdvaja finansijsih sredstava za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata, te time ih motivišemo da ulažu u svoje obrazovanje, jer je ulaganjem u mlade ulažemo u našu budućnost.

Dugoročno gledano koji su to potencijali općine Novo Sarajevo koje je moguće bolje iskoristiti?

Razvoj Općine Novo Sarajevo će se i dalje temeljiti na povoljnostima koje su rezultat pripadnosti glavnom gradu Bosne i Hercegovine i koncentraciji javnih poduzeća i administrativnih i upravnih organizacija i institucija, predstavništava međunarodnih organizacija i ambasada, obrazovnih institucija i razvijenog sektora trgovine, finansija, restorana i hotelijerstva.

U podršci razvoju turizma uložit ćemo dodatne napore u stavljanje u funkciju potencijala poput Spomen parka Vraca, brda Hum i Vilsonovog šetališta. Daljnji razvoj Općine će također zahtijevati daljnje unapređenje i razvoj fizičke infrastrukture. Na području Općine Novo Saraejvo smješten je veliki broj fakulteta i veliki intelektualni potencijal koji se teba staviti u funkciju razvoja pogotovo u području transfera novih znanja i tehnologija privatnom sektoru.

Obzirom da je ekonomski razvoj uslovljen i ograničenom raspoloživosti zemljišta za privredne aktivnosti, stoga je od strateškog značaja posvetiti pažnju što efikasnijem korištenju i upravljanju prostorom i aktivnom odnosu u privlačenju privrednih djelatnosti i sektora koji u datom poslovnom okruženu mogu polučiti najveće ekonomske efekte po Općinu Novo Sarajevo.

Šta mislite o svojim protukandidatima i kakva su Vaša i očekivanja Vaše stranke na izborima 2. oktobra?

O svojim protukandidatima mislim sve najbolje, kao što naša narodna poslovica kaže “svako ima pravo da proba“, građani su ti koji će imati priliku da izaberu onoga ko će vodiiti općinu.

Obzirom da sam kandidat koalicije, najjače koja je ikada formirana na prostoru BiH, smatram da smo svojim dosadašnjim radom zaslužili jednu apsolutnu pobjedu, jer samo glasom za mene mislim da građani dobijaju jednu sigurnost da ćemo nastaviti sa realizacijom projekata i aktivnostima kako bi svakim danim učinili više na uljepšavanju i unapređenju našeg životnog okruženja.
Ono što je moj najveći adut je da iza mojih riječi ne stoje isprazna obećanja, nego iza mojih riječi stoji preko 1.100 projekata, tj. vidljiva djela. Zato pozivam sve građane Novog Sarajeva da vide i prepoznaju taj kvalitet i daju podršku meni kao kandidatu koalicije SDA-SBB, i kandidatima Stranke demokratske akcije za Općinsko vijeće, jer samo zajedno i jaki možemo učiniti još više za našu općinu.