Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RAK: Obavezno poštivanje odredbi Kodeksa o medijskim uslugama

novinarstvo45

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH je podsjetila sve nosioce dozvola za audiovizuelne medijske usluge na obavezu poštivanja Kodeksa o medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, a posebno na članove 4. (govor mržnje) i člana 5. (pravičnost i nepristrasnost).

RAK je upozorio da je neophodno u programskim sadržajima izbjegavati govor mržnje i ratnohuškačku retoriku. Od medija se očekuje da prepoznaju vrste izjava koje bi, ukoliko se predstave emotivno i bez pažljivog razmatranja mogućeg uticaja na publiku, mogle potaći nasilje, ohrabriti netoleranciju i mržnju i ugroziti živote građana BiH.

– Takve izjave moraju se prenijeti na način da se iznesu osnovne činjenice, ali uz obezbjeđivanje dodatnog činjeničkog konteksta i prihvatanja tona koji minimizira emotivni naboj, provokativne izjave ili optužbe – navodi se u saopćenju RAK-a.

U slučaju ustanovljenog kršenja, RAK će izreći izvršne mjere u skladu za Zakonom o komunikacijama, koje, između ostalog, uključuju i finansijske sankcije do 300.000 KM, te suspenziju dozvole i oduzimanje dozvole za emitovanje. Najoštrije sankcije se izriču upravo u slučajevima utvrđenog kršenja kada se radi o programskim sadržajima koji promovišu aktivnosti koje bi mogle prouzrokovati štetu, opasnost po život i zdravlje ljudi, javnu bezbjednost, te javni red i mir, navode iz RAK-a.

rak