Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolegij Doma naroda Parlamenta F BiH po prvi put zasjedao u Goraždu

kolegij doma naroda – gorazde

U sklopu priprema za iduću sjednicu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koja će se održati 12. maja 2016 godine, a u skladu s praksom održavanja sjednica po sjedištima svih Kantona/ Županija u Federaciji BiH, Kolegij Doma naroda Parlamenta Federacije BiH danas, 26. aprila 2016. godine, po prvi put je zasjedao u Goraždu, sjedištu Bosansko-podrinjskog kantona (BPK).

Domaćini članovima Kolegija Doma naroda Lidiji Bradara, predsjedateljici Doma, Jasenku Tufekčiću, dopredsjedatelju, Osmanu Ćatiću, predsjedniku Kluba Bošnjaka i Izmiru Hadžiavdiću, tajniku Doma, bili su Mustafa Kurtović, izaslanik u Domu naroda, Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštine BPK i Emir Oković, predsjednik Vlade BKP.

Domaćini su pozdravili održavanje sjednice Kolegija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH u Goraždu te goste upoznali sa stanjem u Goraždu i Bosansko-podrinjskom kantonu. Naglasili su kako je povratak prognanih na ovo područje davno završena priča te da su Goražde i BPK primjer suživota.

Ono što očekuju od viših razina vlasti je više financijske potpore, prije svega kroz izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda. “Goražde je poput Kreševa. Ima razvijenu proizvodnju i poduzeća koja izvoze u više od 50 zemalja svijeta. S druge strane, izostaje financijska potpora koju bi trebali imati kroz Zakon o pripadnosti javnih prihoda kako bi mogli financirati minimum svojih ustavnih nadležnosti“, kazao je Mustafa Kurtović, izaslanik u Domu naroda iz Skupštine BPK.

Kurtović je jedan od pet izaslanika u Domu naroda iz BPK, podsjetila je Aida Obuća, predsjedavajuća Skupštinom ovog Kantona.

“S pet izaslanika u Domu naroda i s izaslanicima u svakom od Klubova naroda, smatram da se glas BPK u Domu naroda čuje”, kazala je Obuća.

Emir Oković, predsjednik Vlade BPK goste je upoznao s činjenicom da je ovaj Kanton usvojio Strategiju razvoja kao i Prostorni plan, kao i s poduzetim mjerama smanjenja javne potrošnje koje se provode godinama.

S ciljevima održavanja sjednica Kolegija Doma naroda u sjedištima svih Kantona/Županija domaćine je upoznala Lidija Bradara, predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

“Prije svega, smatram da nitko bolje od predstavnika lokalne zajednice ne zna koji su to njihovi problemi i kako ih riješiti. Štiteći prostor iz kojeg dolazimo, bez obzira na stranačku pripadnost, ponašamo se u skladu s ustavnim nadležnostima te radimo na ravnomjernom razvoju Federacije BiH što nam je primaran cilj. Ovakvim posjetama postajemo istinski Dom Kantona, odnosno Županija što mi po Ustavu, i jesmo“, zaključila je predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara.

Nakon sjednice Kolegija, čelnici Doma naroda posjetili su industrijsku zonu “Pobjeda” u Goraždu.