Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kolegij SDA: Koalicija s SBB-om je u najboljem interesu građana BiH

kolegij sda1111

Kolegij SDA je, na danas održanoj sjednici, potvrdio još jednom svoj stav o opredijeljenosti Stranke za očuvanje koalicije sa SBB-om.

Očekujemo da ova koalicija snažno nastavi sa reformskim procesima i ekonomskim oporavkom u najboljem interesu BiH i njenih građana, stoji u saopćenju SDA, u kojem se dalje navodi:

Kolegij SDA zahtijeva da ministrica finansija u Vladi FBiH stavi van snage svoju odluku o raspodjeli javnih prihoda, jer je ista nezakonita i donesena na štetu kantona sa bošnjačkom većinom. Traži se od Vlade F BiH i Parlamenta FBiH da posvete dužnu pažnju ovom pitanju i spriječe samovolju pojedinih ministara HDZ BiH.

Kolegij SDA zahtijeva od institucija BiH da se konačno riješi pitanje održivog modela finansiranja RTV sistema. Očekujemo da Vijeće ministara BiH na prvoj narednoj sjednici predloži zakon kojim će se to omogućiti. Ukoliko se ovo pitanje ponovo skine sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara, kao što je to učinjeno prethodnih dva puta, zadužen je Klub poslanika SDA u PS BiH da u parlamentarnu proceduru predloži odgovarajući zakon.

4. Kolegij SDA je ocijenio sramnom odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja marame nositeljicama pravosudnih funkcija.  VSTV je na ovaj način prekoračilo svoje ovlasti i uznemirilo javnost, stoga, tražimo da stave van snage navedeni zaključak.