Kolegij SDA podržao dogovor sa SBB-om

sda-kolegij

U Centrali Stranke demokratske akcije održan je Kolegij na kojem se razgovaralo o koaliciji sa SBB-om Fahrudina Radončića, javlja reporter bh. novinske agencija Patria.

Podsjećamo, Izetbegović i Radončić su se susreli dva puta i razgovarali o ulasku SBB-a u koaliciju sa SDA i HDZ BiH. Radončić je kazao da će SBB podržati reformske procese bez obzira da li će SBB ući u koaliciju ili ne.

Izetbegović je po završetku Kolegija kazao da se razgovaralo o potencijalnim novim koalicijama te dodao da je Savez za promjene neupitan kao i blok sa SBiH i A-Sda.

– Odobreno je od Kolegija ono o čemu se pričalo sa Fahrudinom Radončićem i data je preporuka da se prihvati sve ono što se dogovaralo sa SBB – kazao je Izetbegović.

On je kazao da SBiH i A-Sda nisu bile ostavljene po strani, ali da se prvo mora riješiti odnos sa velikim koalicionim partnerima.

– Oni će učestvovati u onoj mjeri u kojoj imaju kapacitet.

Izetbegović je odgovarajući na pitanje o tome da se sve češće najavljuje ulazak SNSD-a u vlast, kazao da još nije čuo da je Milorad Dodik negdje rekao da je zainteresiran za ulazak u vlast, a da se u tome SDA u potpunosti slaže s njim jer je Savez za promjene neupitan partner SDA.

Također, Izetbegović je kazao da se ne boji eventualnih dogovora SBB-a i HDZ-a i mogućeg preglasavanja na Vladi FBiH ukoliko SBB dobije sve četiri ministarske pozicije.

– Mislim da SBB želi što bolji i veći rezultat koji će dobiti zajedno u radu SDA – istakao je Izetbegović.

Predsjednik SDA reagirao je i na pisanje Dnevnog lista o tome kako je sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem dogovorio način izbora u ovom gradu po principu “Jedan član jedan glas” nazivajući to neozbiljnim.

– Ja zaista ne znam na čemu je ovaj tekst baziran. Gospodin Čović i ja nismo imali bilo kakvu interakciju u vezi s ovim jer je dogovoreno da će ovaj problem rješavati stranke na lokalnom nivou. Smatram zaista da je ovo jako neozbiljno od jedne novine kakva je Dnevni list – istakao je Izetbegović.