Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Koliko BiH dobiva od prodaje 51 vrijedne nekretnine SFRJ?

apartman new york

Na službenoj web stranici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavljen je javni oglas za prodaju diplomatsko-konzularnih objekata bivše SFRJ u New Yorku, Tokiju, Bonu i Berlinu.

Dogovorom koji je postignut krajem oktobru 2016. u Ljubljani, naloženo je da se prikupe ponude za diplomatsko-konzularna predstavništva u Bonu, Bernu, Tokiju i New Yorku, kao i za šestosobni stan na Menhetnu, koji se ne koristi od 1992. godine, piše Indikator.ba.

Od toga, Srbiji će, prema utvrđenom sukcesijskom sporazumu, pripasti 35 posto, Hrvatskoj 23,5 posto, Sloveniji 16, BiH 15,5, a Makedoniji 7 posto.  U ovom trenutku 51 objekt vrijedi 110 miliona dolara, dok BiH očekuje 17 miliona dolara.

Od 123 nekretnine, u procesu sukcesije do sada su podijeljena 72 objekta, ostao je još 51, a većinu neraspodijeljenih objekata koristi ili održava Srbija, poput šestosobnog stana u New Yorku, za koji mjesečno plaća održavanje 14.000 dolara.

U javnom oglasu za prodaju diplomatsko-konzularnih objekata bivše SFRJ, kao vlasnice nekretnina navedene su Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija i Srbija.

Sporazum o sukcesiji između bivših članica SFRJ zaključen je u Beču sredinom 2001, a podjela imovine obuhvatila je pokretnu i nepokretnu imovinu, diplomatsku i konzularnu imovinu, financijska potraživanja i dugovanja, arhiv, mirovine, dugovanja i privatnu svojinu.