Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Elektroprivreda BiH

Koliko je od građana putem računa za struju naplaćena jedna dodatna taksa

elektroprivreda bih novac
Foto: Arhiv

Lani je od građana prikupljeno skoro 30 miliona KM, a ove godine više od pet miliona KM

Nakon što je krajem maja objelodanjeno da su menadžmenti RTVBiH i RTVFBIH postigli dogovor kojim su prekinuli višemjesečnu trakavicu u vezi sa finansiranjem javnih servisa, postavilo se pitanje koliko je zapravo novaca uopće u igri kada je riječ o naplati takse za javne emitere.

To pitanje Elektroprivredi BiH postavio je federalni poslanik Admir Čavalić. Prema odgovoru iz Elektroprivrede BiH, građani koji su redovne platiše električne energije u periodu od januar-decembar 2023., a kojima se s računa dodatno skidalo 7,5 KM takse za javne servise, po ovom osnovu su platili 29.752.277 KM.

Dio prihoda

Dodatno, u periodu od januara od aprila ove godine, po istom osnovu od građana je uzeto 5.218.177 KM. Treba napomenuti da se radi samo o dijelu prihoda iz navedenog perioda, budući da je upravo spomenuta trakavica dovela do toga da se dijelom ove godine taksa za javne servisa od građana ne naplaćuje.

Iz Elektroprivrede BiH su u odgovoru na poslaničko pitanje naveli da su pomenuta sredstva od prihoda iz 2023. u iznosu od skoro 30 miliona KM redovno mjesečno prebacivana na račun RTVFBIH koja je vršila dalju raspodjelu sredstava od javnih emitera.

Novi aneksi

Podsjetimo, ugovor o naplati RTV takse na području Federacije BiH istekao je 31. decembra prošle godine. BHRT i FTV se se gotovo čitava dva mjeseca na počeku godine nisu uspjeli dogovoriti o načinu naplate za naredni period. RTVFBiH tražio je da se RTV taksa naplaćuje kao i ranije, na način da taj javni emiter prikuplja sredstva, dok je BHRT tražio da se sredstva uplaćuju na račun Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

Iz Elektroprivrede BiH su u odgovoru na poslaničko pitanje naveli da su sa RTVBiH i RTVFBiH u februaru zaključili ugovore o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse, a čije su odredbe naknadno precizirane aneksima od 7. maja i 30.maja, a nakn čega su iznos prikupljen u ovoj godini ponovo prebacili na račun RTVFBIH radi dalje raspodjele sredstava.