Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

specijalni sud u beogradu

Suđenje Belivukovoj grupi krenulo ispočetka, u optužnici navedeno za koja se ubistva terete

Foto: Screenshot

Suđenje je krenulo iz početka zbog promjene predesjednice sudskog vijeća, odnosno jer je Vinka Beraha Nikićević koja je ranije bila predsjednica veća otišla u penziju

U Specijalnom sudu u Beogradu u nastavku suđenja organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koje je danas krenulo iz početka, tužilac je počeo čitanje optužnice.

Prvom optužnicom, koja je napisana na više od 300 strana, pripadnici grupe se terete za ubistva Aleksandra Gligorijevića zvanog Puki, Gorana Veličkovića Goksija, Milana Ljepoju, Lazara Vukičevića i Zdravka Radojevića, prenosi Tanjug.

Istom optužnicom pruipadnici su optuženi za trgovinu drogom, nelegalno držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Drugom optužnicom pripadnici grupe se terete za ubistva Nikole Mitića i Gorana Mihjalovića.

Optužbe su negirali svi osim trojice okrviljenih-saradnika koji su priznali izvršenje svih krivičnih djela koja su im optužnicom stavljena na teret.

Belivuk je negirao krivicu i naveo da će iznositi odbranu ali da u ovoj fazi neće odgovarati na pitanja.

Suđenje krenulo ispočetka

Suđenje je krenulo iz početka zbog promjene predesjednice sudskog vijeća, odnosno jer je Vinka Beraha Nikićević koja je ranije bila predsjednica veća otišla u penziju.

Nova sutkinja Zorica Avramović je najprije konstatovala prisutne u sudnici, a zatim ih upitala da li se nešto promijenilo u njihovim ličnim podacima.

Svi optuženi su rekli da nema izmjena u podacima dok je Marko Andrić rekao da otkazuje punomoćje advokatu koji mu je postavljen po službenoj dužnosti.

Sutkinja je razriješila sve branioce koji su optuženima postavljeni po službenoj dužnosti jer imaju izabrane branioce, te su oni napustili sudnicu.

Optuženi Boris Karapandžić nije došao na današnje suđenje, jer, kako je ukazano medicinskom dokumentacijom, on je operisao tetivu, dok je optuženi Aleksa Stošić izostao zbog operacije proširenih vena na nozi.

U odnosu na njih je sudija razdvojila postupak.

Navodi tužitelja

Tužitelj je u uvodnom izlaganju naveo dokaze koje je tužilaštvo prikupilo kao dokaz da su pripadnici grupe izvršili djela koja su im stavljena na teret, te je dodao da pored iskaza okrivljenih-saradnika i komunikacije sa kriptovane aplikacije “Sky” postoje brojni biološki tragovi ubijenih, a koji su pronađeni u kući u Ritopeku gdje su, kako se sumnja, optuženi sjekli tijela svojih žrtava i mljeli u mašini.

Kako se navodi u optužnici pripadnici grupe su tri dana u prostorijama restorana u Humskoj, odnosno na stadionu Partizana, držali I.S. kog su tukli, mučili i silovali.