Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pokrenuta procedura kupovine

Koliko je RS-u potreban “deluxe” avion vrijedan 19 miliona KM?

cesna

“Cessna Citation CJ4”, koju namjerava kupiti Vlada RS, spada u kategoriju lakih aviona, koji može da preveze do 10 putnika. Maksimalan domet joj je 4 hiljade kilometara, što je najduži domet neke letjelice u ovoj klasi

Vlada Republike Srpske pokrenula je proceduru kupovine novog aviona čija cijena iznosi 18,9 miliona maraka. Avion tipa „Cessna“, na banjalučkom aerodromu trebao bi se naći u novembru. Dok entitetske vlasti nabavku pravdaju ekonomski isplativim potezom, za opoziciju je ovo još jedan primjer bahatog i neodgovornog ponašanja vladajuće garniture.

Premijer RS-a Radovan Višković pojašnjava da stari avion entitetske vlade već dva mjeseca nije u funkciji zbog kvara koji se pojavio na takvoj vrsti letjelica i da su sve Cessne tog tipa širom svijeta prizemljene, te da je zbog visokih troškova obaveznog remonta i iznajmljivanja drugog aviona u tom periodu donesena odluka da bude kupljen novi avion.

Informaciju o kupovini nove Cessne prvi je prije tri dana objavio portal Capital, u kojem kažu da je sav posao nabavke ovog aviona obavijen velom tajne. Osim cijene nove letjelice, nisu uspjeli saznati ništa o troškovima stare i rentiranju druge u zadnja dva mjeseca. Vlada, kažu, kao da je sve ovo pokušala sakriti.

“Cessna Citation CJ4”, koju namjerava kupiti Vlada RS, spada u kategoriju lakih aviona, koji može da preveze do 10 putnika. Maksimalan domet joj je 4 hiljade kilometara, što je najduži domet neke letjelice u ovoj klasi.