Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GIZ

Procjena potencijala za primjenu visoko efikasne kogeneracije

giz sastanak

Navedena studija treba da bude temelj budućeg planiranja svih većih energetskih postrojenja uspostavom obaveza provođenja analize troškova i koristi kod projektovanja ovakvih sistema, odnosno analize troškovne opravdanosti za sva postrojenja većih snaga

Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) kroz projekat „Poticanje energetske efikasnosti u BiH“, a u okviru „VII Savjetovanja o energetici u BiH – 7E“, koje biti održano 26. i 27. septembra u Sarajevu, organizuje sesiju o temi „Procjena potencijala za primjenu visoko efikasne kogeneracije i hlađenja i grijanja u Bosni i Hercegovini“.

Cilj sesije je upoznati učesnike s rezultatima studije koja, prvi put u BiH, sveobuhvatno analizira stanje postojećih sistema centralnih grijanja u BiH i procijenjuje potencijale za primjenu visoko efikasne kogeneracije i sistema koji koriste otpadnu toplotu i korištenje obnovljivih izvora energije u BiH.

Projekat je rezultirao mapiranjem potencijala na nivou države, kao i na nivou općina, gradova s najvećim potencijalom. Za sve gradove, općine koje su bile predmet analize određeni su nivelirani troškovi energije, te potencijali za širenja postojećih i/ili izgradnje novih sistema daljinskog grijanja.

Panel diskusija između predstavnika vlasti, toplana, domaćih eksperata, investitora i međunarodnih organizacija, na osnovu pozdanih podataka iz Studije ponudit će preporuke koje mogu poslužiti na putu savremenog razvoja ovog izuzetno važnog sektora za BiH.

– Za područja potencijalnog interesa za eksploataciju centraliziranih sistema i visokoefikasne kogeneracije urađene su i detaljne GIS (Geografski informacioni sistem) mape za 45 općina koje su važan izvor podataka za sve daljnje analize – navodi organizator.

Navedena studija treba da bude temelj budućeg planiranja svih većih energetskih postrojenja uspostavom obaveza provođenja analize troškova i koristi kod projektovanja ovakvih sistema, odnosno analize troškovne opravdanosti za sva postrojenja većih snaga.

GIZ