Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Black Tie 2"

Ko je Aida Halać? Tužilac naveo koliko je dobila novca i na šta ga je trošila

aida halać uhapšena
Foto: Sud BiH/Društvene mreže

Ko je Aida Halać? U prijedlogu Tužilaštva BiH se tako navodilo da je grupom rukovodio Edin Gačanin iz Holandije i Adnan Smajlović iz Sarajeva

Sud BiH je odlučio. Sančez Jukić, Adnan Smajlović i Aida Halać ostaju u jednomjesečnom pritvoru. Gordan Memija, Tarik Zulović, Haris Behram, Emir Sarić, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Smail Šikalo dobili su mjere zabrane.

Ostali uhapšeni u policijskoj akciji prije tri dana, Vahidin Munjić, Mustafa Selmanović, Senad Kadić, Emir Druškić, Adin Ćatić, Sedad Preljević, Edin Kačar i Davor Curl pušteni na slobodu su na slobodi bez bilo kakvih izrečenih mjera.

Gačanin organizovao logistiku

Epilog je ovo jučerašnjeg ročišta za određivanjem pritvora za 18 od ukupno 23 osumnjičene osobe u akciji kodnog naziva „Black tie 2“ (Crna kravata 2), koje je trajalo duže od osam sati. Izneseni su određeni detalji o Sky grupi koja je osnovana s ciljem pribavljanja i pranja novca stečenog trgovinom droge. Pranje novca se, spomenuto je, ogleda kroz kupovinu nekretnina i zemljišta, donacijama, osnivanjem firmi, te finansiranjem pojedinih političkih partija.

U prijedlogu Tužilaštva BiH se tako navodilo da je grupom rukovodio Edin Gačanin iz Holandije i Adnan Smajlović iz Sarajeva.

Prema navodima tužitelja Sanjina Kulenovića, u prijedlogu za pritvor je spomenuto i to da je Gačanin organizirao posebnu logistiku, te da su postojale dvije kase koje su bile kod Smajlovića u Sarajevu iz kojih je on dalje plaćao članove grupe.

Foto: Sud BiH
Detalj s ročišta

Tužilac je spomenuo da je Gačanin poslao Smajloviću 500.000 KM koje je on dalje rasporedio Jukiću (50.000), Halač i Behram (po 25.000 KM, a Halać još i 2.500 KM za predizbornu kampanju) i Nedžadu Suljeviću (10.000 KM).

“Da li je brat ljut zbog toga”

Aida Halać, koja je vlasnica teretane i zaposlenica u Kantonalnoj bolnici Zenica, je prema navodima Tužilaštva dobivala iznose za renoviranje teretane, kao i za polaganje tog ispita u Beogradu, a tužilac je istakao detalj iz Sky prepiske u kojem se navodi da su za jedan dan u Beogradu potrošili 15.000 KM te da Halać pita Smajlovića “Da li je brat ljut zbog toga”, te da on odgovara da nije.

Kao primjer finansiranja kampanje tužilac je naveo kako je osumnjičena Aida Halać dobijala novac za svoju političku kampanju te da je na kraju ušla u Gradsko vijeće Grada Zenice.

Ko je Aida Halać

Aida Halać, rođena je 28.03.1992. godine u Zenici, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Na Fakultetu za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli stekla je zvanje Bachelor tjelesnog idgoja i sporta. Nekada se bavila fudbalom i boksom.

U trenutku hapšenja Halać je bila vijećnica u Gradskom vijeću Zenica (BHI- Kasumović Fuad) kao i vlasnica poznatog fitness kluba AFit u Zenici.

aida halać
FOTO: Facebook
Aida Halać u politiku je ušla preko stranke Fuda Kasumovića

Od prošle godine radi u Kantonalnoj bolnici Zenica, kao rukovodilac Naučnoistraživačkog rada u okviru bolnice.

Na lokalnim izborima 2020. godine, kada je osvojila mandat u Gradskm vijeću Zenice, dobila je 3.519 glasova. Bila je na listi BHI- Kasumović Fuad.

Na Općim izborima 2022. godine bila je na listi BHI- Kasumović Fuad za Parlament FBiH, ali nije uspjela osvojiti mandat. Dobila je 4.320 glasova.

Mandat je s te liste dobio samo nosilac Kenan Uzunović, koji će kasnije napustiti stranku i prikloniti se vladajućoj većini.