Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mini hidrocentrala

Trojka pazi Čovićeve zetove: MM Energyju drugi put produžen rok za dostavu studije za Volujak

volujak
Footo: hercegovina.info

Investitorima MHE Volujak, firmi MM Energy rok za dostavu studije počeo je teći koncem oktobra prošle godine, a istekao je u januaru ove godine. Iz odgovora ministarstva iščitava se da su produženje prvo dobili do početka marta, pa potom do 5. maja

Federalno ministarstvo okoliša i turizma drugi put je produžilo rok Čovićevom zetu i partneru Marku Soldi za dostavu studije za izgradnju MHE Volujak.

Iz Ministarstva okoliša tek 18.4. šalju odgovor na upit koji su novinari hercegovina.info poslali 11. marta ove godine, a koji se tiče Volujka.

„Studija o utjecaju na okoliš za MHE Volujak nije dostavljena jer je produžen rok za 60 dana od 5.3.2024. kad je bio rok za dostavu studije o utjecaju na okoliš nakon prvog produženja roka“, naveli su konačno u odgovoru iz Ministarstva okoliša FBiH.

Podsjetimo, Investitorima MHE Volujak, firmi MM Energy rok za dostavu studije počeo je teći koncem oktobra prošle godine, a istekao je u januaru ove godine. Iz odgovora ministarstva iščitava se da su produženje prvo dobili do početka marta, pa potom do 5. maja.

U Udruženju koje se bavi očuvanjem Volujaka iznenađeni su situacijom.

“Iznenađen sam ovakvim postupanjem ministarstva. Iako se Hereditas javio kao zainteresirana strana u slučaju oko Volujaka, ministarstvo nas nikad nije obavještavalo o promjenama koje se događaju. Ovo je, dakle, drugo produženje roka te očito podilaženje investitoru. To je više nego iznenađujuća činjenica, obzirom da je javno poznato da ministarstvo vodi osoba koja je na to mjesto došla upravo zbog svog zalaganja za očuvanje rijeka u BiH”, kaže Antun Kovčalija ispred Udruženja Hereditas.

Ministrica Nasiha Pozder u ranijoj izjavi je navela da je njeno lično stajalište jasno.

nasiha pozder
Foto: hercegovina.info

“Ako me pitate o mom ličnom stajalištu, ja sam bila u prethodnom sastavu parlamenta i ne samo da sam glasala, nego i zagovarala da se donese odluka o zabrani mini hidrocentrala i moje lično stajalište je jasno”, istaknula je Pozder.

No čini se da bi njeno lično mišljenje moglo i ostati lično, a da Trojka i ovdje čini ustupke Čovićevoj rodbini, kao što su učinili nedavno s BHANSA-om.

Podsjetimo, jedan od dvojice zetova Dragana Čovića, Mario Krezić, inače zaposlenik Elektroprivrede HZ HB, suvlasnik je projekta male hidroelektrane Volujak u općini Prozor/Rama kroz firmu MM Energy. Tu mu je partner suprug međugorske vidjelice Marko Soldo. Kompanija koja je investitor projekta male hidroelektrane u osnivačkoj strukturi ima Čovićevog ‘prijatelja’, zapravo zetovog oca – Pavu, a u upravljačkoj strukturi je i kćerka vidjelice Mirjane i Krezićeva partnera Marka.

Situacija s produženjem roka ne treba čuditi pogotovo ako znamo što je Trojka nedavno učinila za zeta koji ravna BHANS-om.

Naša stranka, iz koje dolazi i ministrica, uputila je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi, no najbitnija među njima je da Uprava poduzeća, Čovićev zet Primorac ima neograničeni mandat.

Za su glasali punac Dragan Čović (HDZ BiH), Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Zdenko Ćosić (HDZ BiH), Marina Pendeš (HDZ BiH), Nikola Špirić (SNSD), Snježana Novaković-Bursać (SNSD), Radovan Kovačević (SNSD) i Sredoje Nović (SNSD), no u konačnici je predloženi zakon oboren u parlamentu.

Nakon ove akcije za produžetak mandata jednom zetu, drugom se drugi put produžuje rok za dostavu studije.

O netaknutoj prirodi, Volujaku, biljnim i životinjskim vrstama i namjerama investitora hercegovina.info je opširno pisao ranije:

TELEVISA PRESENTA Zet Dragana Čovića i suprug međugorske vidjelice prodavali MHE Volujak Elektroprivredi

PONOVLJEN POSTUPAK ZA VOLUJAK Čovićev zet i suprug međugorske vidjelice imaju 90 dana da dostave novu studiju